2021. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az olajcégek vezetői anyagilag nem a klímavédelemben érdekeltek

Kiemelkedő fizetésük és cégeik teljesítményéhez szorosan kötődő kompenzációs csomagjaik a klímavédelem helyett a klímaváltozásért leginkább felelős szénhidrogének termelésének felpörgetésére sarkallják a nagy olajipari cégek vezetőit – erre a következtetésre jutottak amerikai klímakutatók.

A cégvezetők kompenzációs csomagja a termelés bővítésére, új olaj- és gázmezők feltárására, a fogyasztói igényeket felkeltő reklámkampányokra, a politikai döntéshozók győzködésére ösztönzi a cégvezetőket a klímavédelem helyett – ismertette az Energy Research and Social Science folyóiratban megjelenő tanulmányt a Guardian alapján a 444.hu.

Mint a klímakutatók rámutattak, a nagy olajipari cégek már évekkel azelőtt tudtak a fosszilis üzemanyagok jelentette környezeti veszélyről, hogy ez a múlt század kilencvenes éveinek elején széles körben ismertté vált volna.

Ennek ellenére a négy legnagyobb olajipari cég, az ExxonMobil, a Chevron, a Shell és a BP 1990–2019 között 2 ezermilliárd dollár profitot termelt – ehhez képest tőkebefektetéseik elenyésző töredékét fordították csak kevésbé szennyező energiaforrások kiépítésére.

A tanulmány szerzői szerint az ExxonMobil és a Chevron összes tőkebefektetése kevesebb mint negyed százalékát használta fel erre. A Shell 1,3 százalékát, a BP 2,3 százalékát. Jövedelmük túlnyomó többségét inkább az olaj- és gáztermelés bővítésére vagy saját részvényeik felvásárlására fordították. Ez ráadásul nagyban gerjeszti is a folyamatot, hiszen a cégvezetőket ezekkel a részvényekkel jutalmazzák, anyagilag is érdekeltté téve őket a szénhidrogének kitermelésének bővítésében.

Neked ajánljuk
David Attenborough erőteljes üzenetben szólította meg a G7 vezetőit A légkör szén-dioxid-koncentrációja 50 százalékkal magasabb, mint az iparosodás kezdetén Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A Tisza nevében – Megdöbbentő film a folyó menti hulladékhegyekről (dokumentumfilm) A műanyaghulladék az invazív fajok terjedéséhez is hozzájárul
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam