2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Föld napja: egy cselekvő ünnep mindannyiunk jövőjéért

Idén április 22-én a biológiai sokféleség megőrzésének jegyében kerül sor világszinten az ötvenegyedik, Magyarországon pedig a harmincegyedik Föld napjára. A koronavírus-járvány miatt ez a második év, amikor a digitális önszerveződésre és közösségépítésre alapoz a környezetvédelmi cselekvés ünnepe.

„Több mint fél évszázada tudjuk, mit kellene tennünk, mégsem tettünk eleget – erre figyelmeztet a túlterjeszkedésünk miatt egyensúlyából kibillent földi ökoszisztéma a koronavírus-világjárvánnyal. Mire várunk még?” – teszi fel a kérdést a magyarországi Föld Napja Alapítvány, amely 1990-ben jött létre, és Denis Hayes felhívására csatlakozott a nemzetközi Föld Napja Hálózathoz (Earth Day Network). Az alapítvány idén április 22-re készülve kéthetes virtuális kihívássorozatot hirdetett a Facebookon.

A Föld napja története 1969-ig nyúlik vissza, ekkor javasolta John McConnell amerikai békeaktivista az UNESCO San Franciscó-i konferenciáján, hogy szenteljenek egy napot a Föld bolygó és a béke megünneplésének 1970. március 21-én.

Nem sokkal később egy amerikai szenátor, Gaylord Nelson kitalálta, hogy 1970. április 22-én szervezzenek országos környezetvédelmi témanapot. Az esemény nemzeti szintű koordinálására egy fiatal aktivistát kért fel, aki nem volt más, mint a fent említett Denis Hayes. Hayes és Nelson adták a napnak a Föld napja nevet.

A Föld napja közös ünnep a közös jövőnkért Illusztráció: shutterstock.com

Az első, kivételesen sikeres egyesült államokbeli Föld napja után Hayes alapította meg az Earth Day Networköt, és 1990-től ő bővítette a Föld napját először 141 országra kiterjedő programsorozattá, mára pedig több mint 190 országot összefogó, több mint 75 ezer partnert bevonó, és több mint 1 milliárd embert mozgósító nemzetközi természetvédelmi ünneppé.

2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ a Földanya Nemzetközi Napjává nyilvánította április 22-ét, 2016-ban ezen a napon írták alá a párizsi egyezményt, amely iránt ma a világ 191 országa elkötelezett. 2020-ban a Föld napja 50. születésnapját online akciónapként és eseményként szervezték meg, amelyen 192 országból 100 millió ember vett részt. Az idei Föld napja témája az élővilág változatosságának megőrzése, és háromnapos világszintű multiplatform klímaakció keretében ünneplik a résztvevők.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: fna.hu
Vissza
Hírfolyam