2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás hatásai regionálisan és településtípusonként is eltérően érvényesülnek

A Szegedi Tudományegyetem kutatói, Skarbit Nóra, Unger János és Gál Tamás azt vizsgálták, hogy várhatóan milyen hatásai lehetnek a klímaváltozásnak térségünkre, ezen belül is a nagyobb településekre, városokra. 

A kutatás három ország 26 városát vizsgálta, amelyek méretük, népességszámuk és földrajzi fekvésük tekintetében eltérnek egymástól – ismertette Skarbit Nórának az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencián elhangzott előadása alapján a Greendex.

Az eredményeket a kutatók a 2021 és 2050 közötti, illetve a 2071 és 2100 közötti időszakokra vetítve adták meg, a trópusi éjszakák számának vizsgálatával. Az úgynevezett trópusi éjszaka az a jelenség, amikor a napi hőmérséklet folyamatosan 20 fok felett marad, éjszaka sem megy ez alá.

Az 1981 és 2010 közötti referencia-időszakot figyelembe véve elmondható, hogy például Budapest esetében átlagosan 13 ilyen nap volt egy évben.

Ez az adat a 2071 és 2100 közötti időszakban akár 29–54 is lehet majd – igaz, ez az érték még városon belül is nagy szórást mutathat a beépítettségtől függően.

A kutatók szerint a hőterhelés mértékét a klímaváltozás mellett nagyban befolyásolja a város földrajzi fekvése és mérete, illetve beépítettségének sűrűsége is. Eredményeik alapján a Kárpát-medencei városokban a 2050-es évekig a változás mérsékelt lesz, azonban a második vizsgált időszakban már igen drasztikusan nőhet a trópusi éjszakák száma.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam