2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az éghajlatváltozáshoz való viszonyt kutatja a Pannon Egyetem

A Föld napja alkalmából elindított online felmérés a résztvevők éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos tudását és attitűdjét vizsgálja.

A kutatás nemzetközileg is egyedülálló abban, hogy az ismeretek felmérését összeköti az attitűd vizsgálatával. Az anonim, 16 kérdésből álló kérdőívet április 22. és május 22. közt bárki kitöltheti – hangsúlyozta az egyetem MTI-hez eljuttatott közleménye.

Gelencsér András légkörkutató, a Pannon Egyetem rektora, aki a huszonegyedik század egyik legnagyobb kihívásának nevezte a klímaváltozást. A rektor tájékoztatása szerint

olyan kutatási projektet állítottak össze, melynek tudományos eredményei és megállapításai közvetlenül hozzájárulhatnak a globális klímaváltozás további vizsgálatához, egyúttal hasznosulhatnak a jövőben számos társadalmi szinten.

Gelencsér András kiemelte: az éghajlatváltozásról az idősebb generáció az iskolában még nem tanult, és napjainkban is csak néhány eleme szerepel egy-egy tantárgyban. A médiából mégis naponta hallani a globális felmelegedésről, klímaváltozásról és annak következményeiről, valamint a politika és a gazdaság döntéseit, illetve a mindennapi életet is alapvetően meghatározza a jelenség. 

A projekt kidolgozásában, amelyben több ezer kitöltőre számítanak, számos természet- és társadalomtudós vesz részt, kiemelt szakmai partnere pedig az Ökológiai Kutatóközpont.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam