2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Peking is felveszi a kesztyűt a klímaváltozás ellen

Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt péntek délelőtt Hszi Csin-ping kínai államfő, hogy előkészüljenek a jövő héten esedékes klímacsúcsra, melyet Joe Biden amerikai elnök hívott össze.

Kína hajlandó megerősíteni az együttműködést Németországgal és Franciaországgal, hogy közösen vegyék fel a harcot a klímaváltozás ellen – idézte a Reuters hírügynökség nyomán a Magyar Nemzet a kínai államfő szavait.

Hszi hozzátette: Kína megfelelő környezetet teremt a külföldi, köztük a francia és német cégek számára, így reméli, hogy az európai államok is viszonozni fogják ezt a kínai vállalatok esetében.

A londoni TransitionZero klímavédelemmel foglalkozó kutatócsoport elemzése szerint Kínának ebben az évben gyakorlatilag le kellene állítania a széntüzelésű erőműveinek nagy részét, hogy teljesíteni tudja a klímavédelemre vonatkozó ígéreteit.

A szakértők továbbá arra is rámutatnak, hogy a távol-keleti országnak 2030-ra a felére kellene csökkentenie energiatermelésének szén-dioxid-kibocsátását ahhoz, hogy 2060-ig elérjék a szén-dioxid-semlegességet. A kutatócsoport elemzése azt írja, hogy a tiszta alternatívákra való váltás hosszú távon mintegy 1,6 billió amerikai dollárnak megfelelő megtakarítást jelentene.

Sanghaj látképe
Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski

Ji Kang, a kínai jegybank elnöke becslései szerint az, hogy 2030-ig a felére csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás, évente mintegy 2,2 billió jüanba kerül az országnak, az elkövetkező harminc évben pedig közel négybillió jüanra is nőhet az éves kiadások mértéke. Ji szerint ezekhez a tervekhez az állami pénzek kevesek lesznek, a klímavédelmi célokat kizárólag úgy tudják elérni, ha az országban működő vállalatok, és lényegében egész Kína tesz azért, hogy az ország zöldebb legyen.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam