2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A három legmelegebb év között van 2020

A koronavírus-világjárvány feltartóztatását célzó korlátozások sem tudták elejét venni annak, hogy 2020 a három legmelegebb év egyike legyen a meteorológiai feljegyzések kezdete óta – közölte hétfőn a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A koronavírus-járvány rövid távon ugyan csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást, az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja azonban tovább növekedett a világszervezetnek a globális klíma állapotáról kiadott jelentése szerint.

Ez megerősítette decemberi előrejelzését arról, hogy 2020 az eddig feljegyezett három legmelegebb év között van 2016 és 2019 mellett annak ellenére, hogy a tavalyi évben a La Niña jelenség hűtő hatása érvényesült.

2020-ban a globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest.

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának trendje folytatódik, a szén-dioxid globális koncentrációja idén elérheti a 414 ppm-et vagy még magasabb értéket a 2019-ben mért 410 ppm-ről. Ez utóbbi 148 százalékkal több az iparosodás előtti időszakhoz (1850–1900) képest – olvasható a jelentésben.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára szerint a jelentés ismét megerősítette, hogy a klímaváltozás irgalmatlan: fel kell készülni a szélsőséges időjárási események növekvő számához, amelyek emberek millióinak halálát és jelentős károkat okozhatnak. 

António Guterres ENSZ-főtitkár a Reuters brit hírügynökségnek hangsúlyozta: szakadék szélén vagyunk. Rekordmértékben olvadnak a jégmezők és a gleccserek, valamint a szárazság, a hőhullámok, az erdő- és bozóttüzek, a trópusi viharok szintén rekordmértékűek.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Egy természetpunkalbum Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam