2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ENSZ-főtitkár több határozott lépést követelt a világ vezetőitől

António Guterres szerint globális koalícióra van szükség ahhoz, hogy az évszázad közepéig elérhetővé váljon a karbonsemlegesség. 

Több határozott lépést követelt a világ vezetőitől a klímaválság elleni küzdelemben csütörtökön a Fehér Ház virtuális klímavédelmi csúcstalálkozóján – írta meg az MTI alapján a Napi.hu.

Guterres aláhúzta:

minden országnak, minden régiónak, minden városnak, minden vállalkozásnak és minden ágazatnak „ki kell vennie a részét a feladatokból. A következő tíz évnek az átalakulás évtizedének kell lennie”.

Az ENSZ-főtitkár rámutatott: minden országnak nagyratörő célokat kell kitűznie. Ezeket a célokat egyebek között a szén-dioxid-kibocsátás megadóztatásával lehet elérni. Emellett fel kell hagyni a szén- és az olajkitermelés állami támogatásával. „A szakadék szélén állunk” – hangsúlyozta a főtitkár. „Biztosítanunk kell, hogy a megfelelő irányba tesszük a következő lépést” – fűzte hozzá.

Forrás: United Nations/youtube.com

Joe Biden amerikai elnök negyven állam- és kormányfőt hívott meg az online csúcstalálkozóra. A kétnapos rendezvény célja, hogy előkészítse az ENSZ novemberi glasgow-i klímakonferenciáját, és meggyőzze a gazdasági nagyhatalmakat az ambiciózusabb klímavédelmi célkitűzések nélkülözhetetlenségéről. A csúcstalálkozón többek között Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint Narendra Modi indiai kormányfő és Angela Merkel német kancellár is részt vesz.

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane
Neked ajánljuk
Lebegő víziváros épülhet Ázsiában A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egy „halálfalba” gabalyodott bálnát mentettek Mallorcánál A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam