2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megegyezett az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentéséről

A távlati cél továbbra is az, hogy 2050-re klímasemleges legyen az államszövetség.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint az Európai Bizottság már tavaly szeptemberben bemutatta a szigorúbb klímavédelmi célokat meghatározó, 2030-ig megvalósítani kívánt új éghajlatvédelmi tervét. A most született megegyezés a készülőben lévő „klímavédelmi törvénybe” illeszkedik majd – írja az MTI alapján a Menedzser Fórum.

Az ideiglenes megállapodás számos elem bevezetésével erősíti az éghajlatváltozás elleni küzdelem európai kereteit.

Az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2030-ig megvalósítani kívánt csökkentése mellett megállapodtak abban is, hogy a kibocsátáscsökkentésnek elsőbbséget kell biztosítani a fennmaradó szennyezés elnyelésével szemben.

A megállapodás értelmében az Európai Bizottság 2040-re vonatkozó, közbenső klímacélokat fog javasolni, illetve kapcsolatba lép a gazdasági ágazat szereplőivel annak ösztönzésére, hogy hatékonyan részt vegyenek az unió 2050-ig elérni tervezett éghajlat-semlegességi célját segítő ütemterv elkészítésében. A bizottság emellett figyelemmel kíséri az ütemtervek kialakulását, megkönnyíti az uniós szintű párbeszédet, és megosztja a szükséges információkat.

Az ideiglenes megállapodás elemei közé tartozik az éghajlatváltozással foglalkozó európai tudományos tanácsadó testület létrehozása. A testületnek feladata lesz többek között a tudományos tanácsadás és jelentések készítése az uniós intézkedésekről, az éghajlati célokról, illetve az üvegházhatást okozó gázkibocsátás mértékének összevetése a vonatkozó uniós szabályokkal és a párizsi klímamegállapodás szerinti kötelezettségvállalásokkal.

Az ideiglenes politikai megállapodást az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. A megállapodás létrejöttét követően az Európai Bizottság elnöke rövid közleményt tett közzé. Ursula von der Leyen hangsúlyozta: az unió arra vonatkozó politikai elkötelezettségét, hogy Európa 2050-re az első éghajlatsemleges kontinenssé válhasson, immár jogi kötelezettségvállalás is segíti.

Neked ajánljuk
A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink Látványos vízi városrésszel alkalmazkodik a klímaváltozáshoz Amszterdam Több ezer kutató sürgeti egy klímabarát tudományos élet megteremtését Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam