2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

Bár tavaly nyáron kevesebb volt a hőhullám, mint a korábbi években, összességében nőtt az átlaghőmérséklet – állapította meg az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S).

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta. Az ősz és a tél soha nem volt melegebb, mint 2020-ban, sőt a téli átlaghőmérséklet 1,4 fokkal haladta meg a korábbi rekordot és 3,4 Celsius-fokkal az 1981 és 2010 között harminc év átlagát – közölte a szervezet csütörtökön közzétett európai klímajelentésében.

A jelentés szerint 2020 globálisan is a három legmelegebb év egyike volt, és különösen aggasztó a hőmérséklet emelkedése Szibéria sarkvidéki térségében, ahol átlagban 4,3, helyenként 6 fokkal melegebb volt a szokásosnál. Az Északi-sarkvidék eddigi második legmelegebb évét tapasztalta meg az 1981–2020-as átlagot 2,2 Celsius-fokkal meghaladó értékkel.

Az elmúlt 5 év globális átlaghőmérséklete 1,2 fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti, az iparosodás előtti átlagot. 

Kontinensünkön Északkelet-Európában volt különösen magas a hőmérséklet  Fotó: shutterstock.com

Az üvegházhatást okozó gázok légköri koncentrációja sem volt még olyan magas a műholdas mérések 2003-as kezdete óta, mint 2020-ban, bár egyes gázok esetében eltérő volt a növekedés: míg a szén-dioxid-koncentráció a legutóbbinál kisebb mértékben emelkedett – legalább részben vélhetően a pandémia miatt –, a metánkoncentráció gyorsuló ütemben nőtt.

Neked ajánljuk
A koronavírus miatt átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása Meteorológusok: több zöldfelületre lenne szükség a városokban Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam