2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A karibi vulkánkitörés a klímára nincs nagy hatással

A történelem során korábban dokumentált nagy vulkánkitörések a légkörbe bocsátott anyagokkal árnyékoló, ezáltal hűtő hatást is képesek voltak kifejteni. A 21. század eddigi legnagyobb vulkánkitörése azonban ezekhez képest eddig kevesebb kibocsátással járt, így a Másfél fokon publikált szakértői elemzés szerint a tragikus következmények mellett a felmelegedésre nincs hatással.

Az EUMETSAT becslései szerint a Saint Vincent nevű szigetén fekvő La Soufrière vulkán már most jelentős mennyiségű, mintegy 0,5-1 millió tonna kén-dioxidot lövellt 15-17 km magasan a légkörbe. Humanitárius, infrastrukturális és környezeti szempontból a helyzet tragikus, a Másfél fok cikke ugyanakkor a globális éghajlatra gyakorolt esetleges hatásokat járta körül.

A klímaváltozással foglalkozó szakportál szerint a vulkáni tevékenység a földi éghajlatot befolyásoló természetes tényező, ami több szélsőségesen gyors éghajlatváltozáshoz és vele együtt tömeges kihalási eseményhez is hozzájárult bolygónk több milliárd éves történetében.

A mostani esemény azonban ez idáig eltörpül azokhoz a vulkánkitörésekhez képest, melyeknek dokumentáltan jelentős hatásuk volt az éghajlatra.

Azt, hogy egy vulkánkitörésnek van-e hatása az éghajlatra, a kibocsátott kén-dioxid (és egyéb anyagok) mennyiségén túl számos tényező befolyásolja, melyek sokszor ellentétesen hatnak. Az El Chichon vulkán 1982-es kitörésének árnyékoló hatását például az El Niño melegítő hatása ellensúlyozta.

Műholdfelvétel a Saint Vincent és Grenadine-szigetek vulkáni hamuval borított házairól
Fotó: MTI/EPA/Maxar Technologies

A szakértők rámutatnak: „ahhoz, hogy egy vulkánkitörésnek mérhető hatása legyen a globális felszínközeli átlaghőmérsékletre, körülbelül 1-5 millió tonna kén-dioxidnak kell a sztratoszférába jutnia”.

A vulkáni anyagok mennyisége mellett az is fontos tényező, hogy milyen magasra jutnak ezek a légkörben.

A La Soufrière aktív állapota ugyanakkor akár hónapokig is elhúzódhat, és a múltbeli kitörések tapasztalatai alapján rendkívül pusztító lehet – hangsúlyozzák a szakértők, hozzátéve: ha a Pinatubóhoz hasonló forgatókönyv érvényesül, és folytatódnak az április 9-eihez mérhető kitörések, akkor a Saint Vincent szigeti vulkáni tevékenység akár mérhető hatással lehet a globális felszínközeli átlaghőmérsékletre is.”

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: masfelfok.hu
Vissza
Hírfolyam