2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Putyin együttműködést javasol a károsanyag-kibocsátás nyomon követésében

„Felkérünk minden érdekelt országot, hogy vegyen részt közös tudományos kutatásokban, gyakorlati szempontból jelentős éghajlati projektek finanszírozásában, és hogy aktivizálja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák fejlesztését az éghajlatváltozás következményeinek enyhítése és a hozzá való alkalmazkodás érdekében” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a virtuális klíma-csúcstalálkozón.

Az orosz elnök szerint, ha a következő 30 évben a felére lehetne csökkenteni a metánkibocsátást, amely 25-28-szor erősebb üvegházhatást okoz a szén-dioxidnál, akkor a globális hőmérséklet 2050-re 0,18 fokkal csökkenne. Ez, mint mondta, a jelenlegi hőmérséklet és a párizsi megállapodásban kitűzött cél közötti különbség 45 százaléka.

Hozzátette, hogy Oroszország kész kedvezményeket adni azoknak a külföldi vállalatoknak, amelyek tiszta technológiákba készek befektetni.

Moszkva korszerű jogszabályokat szándékozik bevezetni a szén-dioxid-kibocsátás ellenőrzésének és csökkentésének ösztönzésére.

Putyin szavai szerint az orosz gazdaság növelni fogja a kőolaj társult gázának felhasználását, átfogó környezetvédelmi korszerűsítési és energiahatékonysági programot hajt végre a gazdaság minden ágazatában, és biztosítja a szén-dioxid minden forrásból történő leválasztását, tárolását és felhasználását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz az amerikai kezdeményezésű, videókapcsolaton keresztül zajló nemzetközi klímavédelmi csúcstalálkozón  Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Az elnök beszédében hangsúlyozta, hogy a szahalini régióban kísérleti projekt indult a szén-dioxid-árképzés és a szén-dioxid-egységek kereskedelmi rendszerének kialakítására.

Ennek megvalósítása Putyin szerint lehetővé teszi, hogy a régió már 2025-re szén-dioxid-semlegessé váljon.

A parlamenthez intézett éves beszédében az elnök a kibocsátás 2050-ig történő jelentős korlátozását jelölte meg az egyik legfontosabb feladatként. Felhívta a figyelmet arra, hogy 1990-hez képest az orosz ipar és az energiaszektor alapvető szerkezetátalakításának eredményeként Oroszország több más országnál nagyobb mértékben, csaknem felére csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ugyanakkor aláhúzta, hogy a globális fejlődésnek nemcsak zöldnek, hanem teljes egészében fenntarthatónak kell lennie, vagyis össze kell kapcsolódnia a szegénység csökkentésével és az országok közötti fejlődési szakadék áthidalásával.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam