2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismert emberek aggodalmukat fejezték ki a Brazíliával folyó klímatárgyalások miatt

Többtucatnyi híresség fordult nyílt levélben az amerikai elnökhöz, akinek vezetésével online nemzetközi tanácskozás kezdődik többi közt a klímaváltozás kérdéseiről. Többek között Leonardo DiCaprio, Jane Fonda, Katy Perry és Joaquin Phoenix is arra kérte Joe Bident, hogy ne írjon alá környezetvédelmi megállapodást brazil kollégájával, Jair Bolsonaróval.

Az Egyesült Államok és Brazília február óta folytat kétoldalú tárgyalásokat, és Bolsonaro környezetvédelmi minisztere a minap bejelentette, hogy az Amazonas esőerdőinek megőrzéséhez nemzetközi pénzügyi támogatást vár – írta meg a Reuters alapján a Világgazdaság.

A művészek nyílt levele azonban emlékeztet arra, hogy őslakosok és civil szervezetek is aggodalmukat fejezték ki egy esetleges megállapodással kapcsolatban Brazília konzervatív vezetőjével.

A levél aláírói azt akarják elérni, hogy az ott élő őslakosok aggodalmait vegyék figyelembe, és Amerika egyelőre ne kössön megállapodást Brazíliával.

A kérést több nonprofit csoport, köztük az AmazonWatch is támogatta. A levélben kiemelik, hogy Bolsonaro kormánya alatt növekedtek az esőerdő őslakos őrzői elleni fenyegetések, az erdőirtások, a tüzek és az emberi jogokkal szembeni támadások.

Illegális erdőégetés Brazíliában Fotó: shutterstock.com

Hamilton Mourao brazil alelnök sajtóirodája megerősítette, hogy márciusban több mint 360 négyzetkilométert tizedelt meg az erdőirtás:

ez az előző év azonos hónapjához képest 12 százalékos növekedést jelent, és az elmúlt öt évben a legmagasabb érték.

Brazília egymilliárd dollárnyi külföldi támogatást kér ahhoz, hogy az erdőirtást egy év alatt 30-40 százalékkal csökkenteni tudja – mondta a közelmúltban Ricardo Salles brazil környezetvédelmi miniszter. A brazil elnök irányvonalának bírálói azonban arra szólították fel Bident, hogy eredmények nélkül ne adjon pénzt.

Biden különleges klímamegbízottja, John Kerry április 16-án a Twitteren közölte, hogy várja az azonnali intézkedéseket és az őslakosokkal és a civil társadalommal való együttműködést, hogy ez a bejelentés kézzelfogható eredményeket hozhasson.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam