2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordközelbe ugorhat idén a világ szén-dioxid-kibocsátása

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint öt százalékkal nőhet a globális szén-dioxid-kibocsátás, ami arra figyelmeztet, hogy a pandémia utáni gazdasági fellendülés az éghajlat szempontjából „minden lehet, csak fenntartható nem”.

Az IEA 2021-es globális energetikai áttekintése szerint a szén-dioxid-kibocsátás idén 33 milliárd tonnára emelkedik, ami 1,5 milliárd tonnával nagyobb a 2020-as szintnél, s az utóbbi évtizedben a legnagyobb mértékű növekedést jelenti.

Ez komoly figyelmeztetés, hogy a gazdasági fellendülés a Covid-válságból való kilábalás nyomán jelenleg minden, csak nem fenntartható az éghajlatunk számára

– mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. Az idei növekedést Briol szerint valószínűleg az okozza, hogy a villamosenergia-ágazatban nő a szén felhasználása, különösen Ázsiában. Az igazgató arra is utalt, a kormányok felelőssége, hogy cselekedjenek az éghajlatvédelem érdekében.

Tavaly, amikor a pandémia miatt csökkent az energiafelhasználás, az azzal kapcsolatos CO2-kibocsátás 5,8 százalékkal esett vissza 31,5 milliárd tonnára, miután egy évvel korábban 33,4 milliárd tonnával csúcsot döntött.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam