2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyenesdiás lett az első klímabarát község

Nemcsak fizikai beruházásoknak, hanem a közösség szintjén is megvalósuló, jövőépítő  tevékenységeknek köszönhetően nyerte el a községek kategóriájában a klímabarát díjat Gyenesdiás, amely pénteken kapta meg a Klímabarát Települések Szövetségének (KTSZ) elismerését.

Kovács Lajos, a KTSZ elnöke jelezte: először tavaly pályáztatták meg a klímabarát településeknek szóló díjat, amelynek eredményeként négy kategóriában hirdettek nyertest – idézte az MTI alapján a Sokszínű Vidék.

A mintegy 3200 magyarországi település közül kevés a fenntartható jövő iránt elkötelezett, Gyenesdiás azonban nemcsak a beruházások terén, hanem a közösség szemléletformálásában elért eredményei miatt is kiérdemelte a kategória első díját.

Gál Lajos polgármester felidézte, hogy még az 1990-es évek végén az elsők között fogalmaztak meg települési környezetvédelmi programot, később pedig klímastratégiát is alkottak. A szemléletformálásban a civil szervezetek, az oktatási intézmények is szerepet kapnak.

A „Természetesen Gyenesdiás” szlogen is azt jelzi, hogy a természet- és a klímavédelem kiemelt jelentőségű a Balaton-parti településen Fotó: Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata/facebook.com

Kezdeményezéseik között említette, hogy az itt élők minden évben palántákhoz, szőlőoltványokhoz, madáreleséghez jutnak egy-egy időszakban az ökotudatosság jegyében. A településnek gyerekekből álló „tanácsadó testülete” is van, amely a jövő nemzedéke számára fontos kérdésekben nyilvánít véleményt.

Neked ajánljuk
Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam