2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lengyelország 2040-ig hetven százalékról tizenegyre csökkenti a szénalapú áramtermelés arányát

A „klímabarát” átalakulás óriási esélyt jelent a lakosság, valamint a gazdaság minden ágazata számára – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök pénteken, az amerikai kormányzat által szervezett virtuális klímavédelmi csúcstalálkozón.

Az elnök bejelentette: Lengyelország 2040-re a jelenlegi 70 százalékról 11 százalékra csökkenti a szénalapú áramtermelés arányát. Hozzátette: a koronavírus-világjárvány leküzdése után „jobbá, szolidárisabbá, kiegyensúlyozottabbá” kell újjáépíteni a világot.

Duda hangsúlyozta: a klímaügyeket „kivételes figyelemben” részesíti a közép- és kelet-európai uniós tagállamokat tömörítő Három Tenger Kezdeményezés:

a térségben ambiciózus, az igazságos átalakítás elvein alapuló, minden ország adottságait, társadalmi szükségleteit figyelembe vevő klímapolitikát akarnak folytatni.

Ez komoly kihívást jelent ott, ahol az átalakítás kapcsán szükség van mélyreható gazdasági változásokra, ezen belül egyes ágazatok, például a bányászat megszüntetésére – hangsúlyozta az elnök, példaként említve Lengyelországot és Bulgáriát.

Nyomatékosította egyúttal: az Európai Unió klímapolitikai célkitűzéseit a Három Tenger Kezdeményezés minden országa magáénak vallja. Bejelentette: Lengyelország két évtizeden belül új, nullakibocsátású energetikai rendszert épít fel, melynek köszönhetően jelentősen csökken a szénalapú áramtermelés aránya.

Szénerőmű a lengyelországi Bełchatówban Fotó: shutterstock.com

Közölte: a lengyel kormány és a bányászok képviselői „hosszú társadalmi párbeszéd után” éppen előző nap véglegesítették azt a tavaly szeptemberi megállapodást, mely szerint Lengyelország 2049 végéig bezárja az összes kőszénbányáját, a bányákban dolgozó vájároknak nyugdíjukig biztosítják jelenlegi foglalkozásuk folytatását.

Bejelentése szerint Lengyelország kiegyensúlyozott és alacsony károsanyag-kibocsátású energetikai palettát hoz létre, mely az atomenergián, a megújuló forrásokon és a gázból nyert energián alapul. Ebben az összefüggésben megemlítette a lengyel atomenergetika fejlesztéséről tavaly ősszel kötött lengyel–amerikai szerződést.

Neked ajánljuk
A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink Látványos vízi városrésszel alkalmazkodik a klímaváltozáshoz Amszterdam Több ezer kutató sürgeti egy klímabarát tudományos élet megteremtését Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam