2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemzetközi karbonküszöbár elfogadását sürgette az IMF vezetője

A nemzetközi karbonküszöbár segíthetné a megállapodás tető alá hozását a szén-dioxid-kibocsátás árképzéséről, ami elengedhetetlen a klímaváltozás elleni hatékony küzdelemhez – húzta alá Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója az amerikai szervezésű virtuális klímacsúcson.

Krisztalina Georgieva hangsúlyozta: a szén-dioxid-kibocsátás átlagos ára most globálisan mindössze körülbelül 2 dollár tonnánként. Az IMF vezetője szerint

a 2015-ös párizsi klímaegyezményben rögzített célok eléréséhez ezt 2030-ra legalább 75 dollárra kellene emelni.

 A vezérigazgató rámutatott: az éghajlatváltozás hatalmas kockázatokat jelent a gazdasági fejlődés szempontjából, azonban „hihetetlen lehetőségeket” is tartogat az átalakuláshoz szükséges beruházások és a zöldmunkahelyek létrejötte terén.

Az amerikai elnök negyven ország vezetőjét hívta meg a csütörtökön kezdődő, kétnapos „találkozóra”, amelynek célja a novemberi ENSZ-klímakonferencia előkészítése és a gazdasági nagyhatalmak meggyőzése az ambiciózusabb klímavédelmi célkitűzések nélkülözhetetlenségéről.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) logója a szervezet washingtoni székházán 
Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik
Neked ajánljuk
David Attenborough erőteljes üzenetben szólította meg a G7 vezetőit A légkör szén-dioxid-koncentrációja 50 százalékkal magasabb, mint az iparosodás kezdetén Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam