2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kibocsátásának megfelezésére tett vállalást az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok 2030-ig minimum 50 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását – jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök az általa összehívott, virtuálisan megrendezett globális klímacsúcson a Fehér Házban.

A csúcstalálkozót megnyitó beszédében Biden kifejtette elképzeléseit egy zöldebb gazdaságról, amelyben az éghajlatváltozást minden ágazatban komolyan veszik, és több munkahelyet eredményez a munkavállalóknak.

„Azt tehetjük, hogy nem pusztán egy virágzóbb gazdaságot építünk, hanem egy olyat, amely egészségesebb, igazságosabb és tisztább az egész bolygó számára”

– mondta az elnök. „Ezek a lépések legkésőbb 2050-ig a nettó nulla kibocsátásra fogják átállítani Amerika gazdaságát” – tette hozzá Joe Biden.

Joe Biden amerikai elnök beszél az amerikai kezdeményezésű, videókapcsolaton keresztül zajló nemzetközi klímavédelmi csúcstalálkozón 
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Az amerikai elnök szerint a mostani csúcstalálkozó első lépésnek tekinthető a legnagyobb és legtöbb szén-dioxidot kibocsátó gazdaságok közös erőfeszítései felé. „Mozognunk kell. Gyorsan kell haladnunk”, hogy a globális felmelegedés legfeljebb 1,5 Celsius-fok legyen az iparosodás előtti időkhöz képest – mondta Biden, kollektív fellépésre szólítva fel az éghajlatváltozás leküzdése érdekében.

„Egyetlen nemzet sem képes egyedül megoldani ezt a válságot. Mindannyiunknak – különösen azoknak, akik a világ legnagyobb gazdaságait képviseljük – tennünk kell ellene”

– fogalmazott Biden. Az amerikai elnök szerint azok az országok, amelyek követik adminisztrációja iránymutatásait az éghajlatváltozás kezelésére irányuló beruházásokkal kapcsolatban, gazdaságukat „ellenállóbbá és versenyképesebbé” teszik. 

Joe Biden amerikai elnök negyven állam- és kormányfőt hívott meg az online csúcstalálkozóra. A csütörtökön kezdődő kétnapos rendezvény célja, hogy előkészítse az ENSZ novemberi glasgow-i klímakonferenciáját, és meggyőzze a gazdasági nagyhatalmakat az ambiciózusabb klímavédelmi célkitűzések nélkülözhetetlenségéről.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam