2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A környezetvédelmi kihívásokat a világjárvány okozta gazdasági, egészségügyi nehézségek sem szoríthatják háttérbe

A külgazdasági és külügyminiszter az ÖKOINDUSTRIA környezetipari szakkiállítás szerdai virtuális megnyitóján elhangzott videóüzenetében kiegyensúlyozott felelősségvállalásra szólított föl, kiemelve a fenntarthatósági és a versenyképességi szempontok összehangolását.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Idehaza 1990 óta a szén-dioxid-kibocsátás 32 százalékkal, az energiafelhasználás 15 százalékkal csökkent. Vagyis Magyarország úgy bővítette a gazdasági teljesítményét, hogy közben egyre kevesebb káros anyagot termel.

A külügyminiszter beszédében emlékeztetett: Magyarország vállalta, hogy az áramtermelését 2030-ra 90 százalékban szén-dioxid-mentessé teszi, 2050-re pedig klímasemlegessé válik. A miniszter szerint ugyanakkor a környezeti kihívások egyetemlegesek, Magyarország felelőssége ezért nem korlátozódik a Kárpát-medencére.

A költségvetés ennek megfelelően tavaly a világ 110 országában több mint 120 milliárd forint támogatást biztosított 550 nemzetközi projekthez, amelyek a természeti erőforrások felelős felhasználásához járultak hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a gazdasági szereplők közreműködésével Magyarország körforgásos termelésre, zöldebb működésre állhat át: a kormány eddig is nyitott volt, és ezután is nyitott lesz az ilyen együttműködésekre.

Áder János beszédében hangsúlyozta: sürgős teendőink vannak, hiszen olyan átalakulás előtt állunk, amelyre még nem volt példa az emberiség történetében. A körforgásos gazdaság, a fenntartható vízgazdálkodás és az e-mobilitás megvalósítása egyre sürgetőbb minden ember számára, tette hozzá az államfő a környezetvédelmi konferencia nyitónapján.

A sietség indoka ma már egyre több ember számára egyre nyilvánvalóbb: vagy összhangba hozzuk gazdaságaink működését a Föld véges erőforrásaival
és a teremtett világ működésével, vagy feléljük a következő generációk jövőjét. 

A konferencia első napján, 2021. április 28-án a zöldipar meghatározó döntéshozói és szereplői az ágazat jövőbeni kihívásait, a zöldipar szerepét és lehetőségeit, a területen várható stratégiákat és intézkedéseket járták körbe. A nyitónap főelőadója Joanna Drake, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának igazgatóhelyettese volt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam