2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Háromnapos tanácskozás kezdődött vezető tudósok részvételével a fenntartható fejlődésről

A „Mi bolygónk, a mi jövőnk” című rendezvény résztvevői már az elején leszögezték: az idei év döntő fontosságú a klímaváltozás elleni küzdelem szempontjából.

„Reális reményünk van arra, hogy most értük el a klímaváltozás elleni küzdelem régóta várt politikai fordulópontját” – jelentette ki Al Gore Nobel-békedíjas volt amerikai alelnök a „Mi bolygónk, a mi jövőnk” című tanácskozást megnyitó beszédében.

„Optimistább vagyok, mint korábban bármikor, és nem csak azért, mert a múlt héten a világ számos vezetője jelentette be, hogy országa célul tűzte ki az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának felére csökkentését a következő kilenc évben. Ez növeli az esélyét annak, hogy az évszázad közepére sikerül elérni a zéró károsanyag-kibocsátást” – mondta.

„A fenntarthatósági forradalom elején vagyunk. A nagysága hasonló az ipari forradaloméhoz, de párosul a digitális forradalom sebességével.”

Ha az emberiség jól használja ki az idei évet különböző klímakonferenciáival, akkor ez lehet a történelem leggyorsabb gazdasági átmenetének évtizede – jelentette ki Johan Rockstrom vezető klímatudós. Bár vannak elbátortalanító jelek is, de bízik, mert az ember „rugalmas és találékony faj”. Ugyanakkor hangsúlyozta: „a Föld biztonságos landolásának időablaka azonban nagyon szűk. Villámgyorsan, közösen és összehangoltan kell cselekednünk, nem pedig fokozatosan, mert akkor nem teljesülnek sem a párizsi klímacsúcs céljai, sem az ENSZ fenntartható fejlődési céljai.”

Éppen hétfőn jelentették be kutatók, hogy nagy eltérést fedeztek föl az országok által jelentett, összesített szén-dioxid-kibocsátás és azon gázmennyiség között, amely a hiba vagy csúsztatás következménye: az országoknak a párizsi megállapodás szerint más módszerrel kell számolniuk, mint amellyel a tudósok számolnak. Giacomo Grassi, az Európai Bizottság Egyesített Kutatási Központjának tisztségviselője szerint össze kell hangolni a modelleket, különben nem lehet jól felmérni az egyes országok haladását a klímavédelem területén.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam