2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Brazíliában az esőerdő több szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit elnyel

Nettó karbonkibocsátóvá vált a Föld tüdejének is nevezett Amazónia brazíliai része – kongatták meg a vészharangot kutatók.

Egy friss tanulmány szerint az Amazonas-medence brazíliai esőerdői a klímaváltozás és az emberi tevékenység áldozatává válva az elmúlt 10 évben a történelemben első ízben több szén-dioxidot bocsátottak ki, mint amennyit elnyeltek – olvasható a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent nemzetközi tanulmányban.

Az ember által kibocsátott üvegházhatású gázok 25-30 százalékát elnyelő amazóniai erdőségek nélkül a klímaváltozás még súlyosabb lenne. A tudósokat már évek óta aggasztja a trópusi esőerdők kifulladásának lehetősége; attól tartanak, hogy ezek az erdőségek egyre kevésbé tudják betölteni szerepüket a globális felmelegedést okozó gázok elnyelésében.

Amazónia brazíliai része 2010 és 2019 között veszített biomasszájából, és 18 százalékkal több karbont bocsátott ki, mint amennyit elnyelt

– közölte pénteken a kutatásban részt vevő Francia Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezeti Kutatóintézet (INRAE). Első ízben vannak adataink arról, hogy a helyzet átfordult, és Brazil-Amazónia nettó karbonkibocsátóvá vált – emelte ki a tanulmány egyik szerzője, Jean-Pierre Wigneron, az INRAE kutatója. 

A tudós szerint az Amazonas-medence más országai egyelőre kompenzálták a brazíliai veszteséget, így Amazónia egésze még nem fordult át nettó kibocsátóvá, de rövidesen azzá válhat. Hogy az átfordulás mely ponton válik visszafordíthatatlanná, nem tudni – tette hozzá.

Nem csak az erdőirtást okolhatjuk

A kutatók figyelmeztetnek, hogy a figyelem főleg az erdőirtásokra irányul, holott nagyobb veszteséggel jár a növényzettel borított területek, az erdők minőségének romlása: míg a tarvágások 27 százalékkal járultak hozzá a karbonkibocsátás növekedéséhez, a meglévő növényzet pusztulása 73 százalékkal részesedett az emisszióemelkedésből.

Neked ajánljuk
Milyen lehetőségekkel rendelkezik Magyarország a szén-dioxid-megkötés terén? A klímavédelem jó üzlet is lehet A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam