2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon a turizmus, a mezőgazdaság és az egészségügy bánhatja, ha nem állítjuk meg a klímaváltozást

Egy friss kutatás szerint a legtöbb ország gazdasága még akkor is megsínyli majd a klímaváltozást 2050-re, ha elérjük a párizsi megállapodásba foglalt klímacélokat.

A világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója, a svájci Swiss RE Institute publikált egy tanulmányt arról, milyen hatása lesz a világgazdaságra, ha nem teszünk semmit a klímaváltozás ellen – ismertette a hvg.hu.

Az eredményeik nem túl reménykeltőek:

 2050-re a világ GDP-je 18 százalékkal csökkenhet, ha nem teszünk semmit (ehhez évi 3,2°C-os hőmérséklet-emelkedéssel számoltak) 11-14 százalékkal, ha teszünk valamit (2,6 fokos emelkedés), de még akkor is 4 százalékkal fog csökkenni a világgazdaság, ha elérjük a párizsi klímamegállapodásban kitűzött célokat.

A jelentés szerint leginkább a kínai gazdaság sínyli majd meg a klímaváltozást: az ázsiai ország a GDP-je 24 százalékának, tehát majdnem a negyedének búcsút inthetne.

Az elemzők egy indexet is készítettek, amelyen az látható, egyes országok gazdaságai mennyire ellenállóak a klímaváltozással szemben. Ez alapján Magyarország a 21. helyet foglalja el, így középmezőnyben végzett, 19 százalékos GDP-veszteséggel, és leginkább a turizmust, a mezőgazdaságot, valamint a hősokk miatt az egészségügyet érinti súlyosan a klímaváltozás.  

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány Kihívásokkal teli jövőt jósol hazánknak a KSH
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam