2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímabarát életmód elterjesztését célozná az új francia klímatörvény

Franciaország klímaügyért felelős minisztere szerint a 2015-ös párizsi klímaegyezményt aláíró országoknak nemcsak a szén-dioxid-kibocsátást kell csökkenteniük az új technológiai vívmányok alkalmazásával, hanem egy új életmódot is meg kell honosítaniuk.

A francia kormány szerint az embereknek áldozatot kell hozniuk a klímacélok elérése érdekében. Barbara Pompili úgy véli, a törvény erejével kell kikényszeríteni az állampolgári szemléletmódváltást – írja a Mandiner.

A francia törvényhozás előtt lévő törvénytervezet korlátozná a rövid repülési idővel rendelkező belföldi járatokat, ezzel ösztönözve a kötöttpályás járművek használatát.

A javaslat egy új „klímaügyi címke” bevezetését is előre vetíti, amely az adott termék ökológiai lábnyomáról tájékoztatna.

A lakóépület hőtechnikai korszerűsítésére is szigorúbb szabályozásokat írnának elő, és a mezőgazdaságban új előírások bevezetésével arra késztetnék a gazdákat, hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt a fenntarthatóságra és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. A kormányzat a vegetárius ételek népszerűsítését is célként tűzte ki. 

A francia miniszter szerint a nyár végére bevezethető szigorításokkal a francia kormány megtalálta az arany középutat a klímavédelem, illetve a gazdaságvédelem és az életszínvonal megőrzése között. Gergi-Horgos Mátyás elemzése szerint ugyanakkor a francia klímapolitika legnagyobb vesztesei az átlag francia állampolgárok lehetnek, így a klímatörvény nemcsak újabb tiltakozásokat szülhet, de a választások eredményét is erősen befolyásolhatja.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Különleges baktériumok adhatnak lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam