2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímabarát életmód elterjesztését célozná az új francia klímatörvény

Franciaország klímaügyért felelős minisztere szerint a 2015-ös párizsi klímaegyezményt aláíró országoknak nemcsak a szén-dioxid-kibocsátást kell csökkenteniük az új technológiai vívmányok alkalmazásával, hanem egy új életmódot is meg kell honosítaniuk.

A francia kormány szerint az embereknek áldozatot kell hozniuk a klímacélok elérése érdekében. Barbara Pompili úgy véli, a törvény erejével kell kikényszeríteni az állampolgári szemléletmódváltást – írja a Mandiner.

A francia törvényhozás előtt lévő törvénytervezet korlátozná a rövid repülési idővel rendelkező belföldi járatokat, ezzel ösztönözve a kötöttpályás járművek használatát.

A javaslat egy új „klímaügyi címke” bevezetését is előre vetíti, amely az adott termék ökológiai lábnyomáról tájékoztatna.

A lakóépület hőtechnikai korszerűsítésére is szigorúbb szabályozásokat írnának elő, és a mezőgazdaságban új előírások bevezetésével arra késztetnék a gazdákat, hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt a fenntarthatóságra és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. A kormányzat a vegetárius ételek népszerűsítését is célként tűzte ki. 

A francia miniszter szerint a nyár végére bevezethető szigorításokkal a francia kormány megtalálta az arany középutat a klímavédelem, illetve a gazdaságvédelem és az életszínvonal megőrzése között. Gergi-Horgos Mátyás elemzése szerint ugyanakkor a francia klímapolitika legnagyobb vesztesei az átlag francia állampolgárok lehetnek, így a klímatörvény nemcsak újabb tiltakozásokat szülhet, de a választások eredményét is erősen befolyásolhatja.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam