2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás új tisztségeket és új feladatokat hoz

A nagyvárosokban különösen erősen jelentkező felmelegedéssel járó kihívok kezelésére egyre több helyen úgynevezett chief heat officerek felvételében gondolkoznak. Már meg is van, ki lesz a világ első „hőségtisztje”.

Miami-Dade megye, Florida egyik legsűrűbben lakott területe április végén nevezte ki Jane Gilbertet mint a világ első chief heat officerét. De más nagyvárosok, így például Athén vagy Freetown (Sierra Leone) is hasonló lépést fontolgatnak – írja a Financial Times alapján a Portfolio.

Tavaly 2016 után ismét megdőlt a melegrekord a világon. Az urbanizált területek ráadásul a nyári időszakban a népsűrűség, a sok épület, a meleg levegőt kifújó légkondicionálók és a zöld területek hiánya miatt különösen fel tudnak forrósodni. 

Jane Gilbert új pozíciójában a helyi hatóságokkal, akadémiákkal és közösségi csoportokkal fog együtt dolgozni, hogy felmérjék az extrém hőségnek leginkább kitett, sérülékeny populációt.

A megoldások között szerepel olyan közösségi terek létrehozása, ahol az emberek hűsölni tudnak egy-egy hőhullám idején, de a buszmegállókat is tervezik leárnyékolni.

Az amerikai nemzeti időjárás-szolgáltató adatai szerint az USA-ban évente több ember hal bele a hőségbe, mint bármilyen más, éghajlattal összefüggő eseménybe átlagosan. A WHO adatai szerint 1998 és 2017 között több mint 166 ezer ember halt meg hőhullámok következtében.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam