2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Melyik ország az igazi klímabajnok?

A választ nem is olyan egyszerű megadni, hiszen az egyes államokra nagyon eltérő ipari berendezkedés és népességszám jellemző, így egy kis populációval rendelkező, fejletlen államnak elvileg kevesebbet kell tennie a klímasemlegességért. Nem meglepő, hogy a kis népsűrűségű, erdőkkel borított Bhután lett a világ első karbonnegatív állama. De melyik ország jeleskedik a fejlett államok közül?

A Columbia Egyetem és a Yale Egyetem csapata által jegyzett Klímaváltozás Teljesítményi Index (CCPI) alapján Svédország régóta az élmezőnyhöz tartozik, sőt az utóbbi években rendre a lista 4. helyére került – ismertette a Shell által támogatott cikkében a 24.hu.

Az első három pozíció egyelőre kiadó, hiszen semelyik szereplő sem felel meg minden követelménynek.

Tehát a világon jelenleg a skandináv ország teljesít a legjobban az éghajlati átalakulás elleni küzdelemben, az eredményben pedig a különböző alkalmazkodási technikák támogatása mellett a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorításának is nagy szerepe van.

Svédországban a környezettudatosság komoly hagyományra tekint vissza: a Föld első átfogó környezetvédelmi törvényét itt fogadták el 1967-ben Fotó: shutterstock.com

A párizsi klímaegyezményt követően az ország ambiciózus tervvel állt elő: egy 2017-es törvényben 2045-öt határozták meg célévnek, amikorra már 100 százalékban át kell állítani az országot a megújuló energiaforrásokra. Az elmúlt tíz évben a helyi intézmények a világ klímakutatásának és alternatívenergia-technológiájának központjaivá váltak.

A fordulópont 2014-ben jött el, ekkorra a helyben megtermelt áram 49,8 százalékát már megújuló forrásokkal, így víz-, szél- és napenergiával állították elő, az arány pedig azóta is egyre emelkedik.

Az ország komoly összegeket költ az alternatív energia kiaknázására, a befektetések pedig nem csupán a környezet számára kedvezőek: az energiatermelés egyre olcsóbbá válik a térségben. Az újabb és újabb támogatási programoknak és jogszabályoknak köszönhetően pedig tovább csökken a nemzet karbonlábnyoma.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam