2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A légköri folyók újra bebizonyították: az egészséges levegőhöz globális erőfeszítésre van szükség

A légkör felső tartományaiban uralkodó szelek több ezer kilométerre szállítják el a rendkívüli természeti eseményekhez vagy emberi tevékenységhez kapcsolódó szennyezéseket, amelyek aztán a Föld másik felén tömegek életére vannak hatással.

A szelek által létrehozott, aeroszolokat szállító légköri folyók (aerosol atmospheric rivers) vizsgálata meglehetősen friss tudományos terület – a légköri folyók elmélete is mindössze húsz évre tekint vissza – azonban a légkörben utazó szilárd részecskék szerteágazó hatásai miatt számos, az emberiség életét befolyásoló jelenség mélyebb megértéséhez járulhat hozzá.

A légkörben mozgó aeroszolok nemcsak a felhőképződést, a hőmérsékletet és a látási viszonyokat alakítják, de az esőerdők talajának és az emberek által belélegzett levegőnek a minőségét is.

Ezeket a speciális légköri folyókat eddig csak egy-egy konkrét területen és időpontban bekövetkező esemény, például jelentős porviharok kapcsán vizsgálták. Egy friss tanulmány azonban most globálisan figyelte meg a természetes és mesterséges eredetű szén, tengeri só, a vulkánkitörésekhez kapcsolódó kén és a por áramlását a légkörben.

A 2019-es erdőtüzek füstje útnak indul Ausztrália partjaitól Fotó: shutterstock.com

A kutatók által felállított számítógépes modell alapján az aeroszolokat szállító légköri folyók nem egyenletesen mozgatják a részecskéket, hanem az év folyamán egy-egy nagyobb eseményhez kapcsolódóan, akár az éves összmennyiség 40-100 százalékát egyben mozgatják meg.

Eredményeik alapján a port szállító folyók elsősorban a Szaharából, Patagóniából, Ázsia sivatagaiból és Namíbiából erednek, míg a légkörben, erdőtüzekből és fosszilis tüzelőanyagokból származó korom forrása elsősorban a keleti part, Amazónia, Afrika és India.

A Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmány elkészítéséhez kidolgozott eszköztár segítségével a kutatók a jövőben a légkörben jelen lévő aeroszolok klímára – a felhők és viharok képződésére, a hőmérséklet alakulására – gyakorolt hatását igyekeznek feltérképezni.

Neked ajánljuk
A gyárkémények füstje problémák helyett bevétel forrása is lehetne Bizonyos vulkánkitörések nem hűtik, hanem egyenesen melegítik a bolygót Egy app segítségével figyelmeztetnék az ausztrálokat: rengeteg állatfaj pusztul ki a kontinensen Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: scitechdaily.com
Vissza
Hírfolyam