2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elhagyott olajkutak is jelentősen szennyezik a környezetet

A megújuló energiaforrások iránti növekvő kereslet miatt valószínű, hogy egyre több olajkúton szűnik majd meg a kitermelés, ez pedig nem várt környezeti terhelést jelent majd – állítja Amy Townsend-Small, a Cincinnati Egyetem geológusa.

A kutató 37, magánterületen lévő elhagyott kút vizsgálata során kiderítette, hogy van olyan elhagyott texasi kitermelőhely, ahol óránként 132 gramm metán jut a légkörbe, míg más, megfelelően lezárt kutaknál elhanyagolható a kibocsátás – számolt be róla a Qubit.

Townsend-Small korábbi becslései szerint Amerikában 3,1 millió elhagyott olajkút található, ezek 6,4 százalékánál figyelhető meg komolyabb metánkibocsátás, a megfelelően lezárt kutak többségénél ugyanakkor nem, vagy csak alig kerül metán a légkörbe. 

Az eddig vizsgált kutak kibocsátásának átlaga alapján valószínű, hogy egyedül Texasban évente 5,5 millió kilogrammnyi metán jut a légkörbe az elhagyott telepekről, méghozzá teljesen feleslegesen, a hiba elhárítása viszont pénzbe kerül.

Felelős pedig nincs: a gyakran átláthatatlan tulajdonosváltások után megmarad a kút, ezzel együtt pedig a metán- és kénhidrogén-kibocsátás. Joe Biden a nagy környezetvédelmi csomagjában 16 milliárd dolláros mentőcsomagot jelentett be a bezárt kutak rendbehozatalára.

Jacob Hoschouer, a tanulmány társszerzője szerint a mostani kutatás alapján megállapítható lenne, hogy mely kutak jelentik a legnagyobb problémát, az elhagyott kutak infravörös kamerával történő vizsgálata alapján pedig azt is ki lehetne deríteni, hogy az eddig nem kutatott régi lelőhelyeken mekkora a baj.

Neked ajánljuk
Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO A szén-dioxid eltávolítását célzó projekteket támogat az amerikai energiaügyi minisztérium Tovább nő a globális élelmiszer-kereskedelem kibocsátása Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam