2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavészhelyzetet hirdetett Hawaii

Hawaii Maui szigetén 2019-ben már éltek egy hasonló határozattal, egész államra kiterjedő szabályozásokat akkor azonban még nem sikerült érvénybe léptetniük. Az Egyesült Államok történetében először került sor hasonló lépésre.

A csütörtökön érvénybe lépett rendelet szerint nem maradt más lehetőség, csupán beiktatni a klímavészhelyzettel kapcsolatos előírásokat, máskülönben ugyanis visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek a környezetben – írta meg a Grist magazin nyomán a Liner.

Mike Gabbard szenátor üdvözölte a döntést, egyúttal figyelmeztetett, még rengeteg feladatuk van addig, amíg orvosolni tudják az éghajlatváltozáshoz köthető problémákat, mivel a tengervízszint emelkedését és a partvidéki eróziót lehetetlen évtizedeken belül megállítani.

„Minden egyes nap, amikor nem cselekszünk, mélyítünk a gondokon. A klímakrízis tisztán látszik, fenyegeti az emberiséget és a jövő generációit egyaránt, ezért ha most nem teszünk semmit, utódaink halálra lesznek ítélve”

– magyarázta Dyson Chee, a hawaii fiatal klímavédőket tömörítő egyesület elnöke.

Klímavédő aktivisták szerint összesen 826 millió embert érinthet világszerte a válság, ezért jó ötletnek tartanák, ha a szóban forgó régiókban szintúgy elrendelnék a vészhelyzetet, ám erre csupán kevés esélyt látnak.

Az utolsó működő cukormalom Kauai szigetén, az emelkedő óceán partján Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink Látványos vízi városrésszel alkalmazkodik a klímaváltozáshoz Amszterdam Nem elég megtermelni a tiszta áramot, el is kell juttatni a fogyasztókhoz Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam