2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új együttműködés segíti elő régiónk zöldnövekedését

A Globális Zöld Növekedési Intézet (Global Green Growth Institute, GGGI) és a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) ünnepélyes keretek között, az ÖKOINDUSTRIA2021 zöldipari expó megnyitóján írta alá együttműködési megállapodását.

Magyarország 2016-ban vált a zöld növekedést ösztönző, nemzetközi szervezet, GGGI 25. tagállamává, majd az intézet 2019-ben Budapesten hozta létre az európai irodáját a magyar kormány támogatásával. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közreműködésével a GGGI 2017 óta tervez és hajt végre nemzeti és regionális szintű zöld projekteket.

A HEPA és a GGGI közötti partnerség célja a régióban lévő két- és többoldalú intézményi keretprogramok megerősítése a zöldberuházások növelése érdekében.

Az együttműködés a fenntartható és igazságos átállást is támogatni kívánja olyan tematikus területeken, mint például a tiszta levegő és a zöldátmenet, amelyek különösen relevánsak a Nyugat-Balkán és a kelet-európai országok számára.

A megállapodás a nemzetközi tudástranszfer és tapasztalatcsere javítását is célozza, különös tekintettel a nyugat-balkáni országokra. Az együttműködés így elősegíti a régió zöldprojektjeivel és az éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek megosztását, valamint elősegíti a zöldátmenet felgyorsításával kapcsolatos politikai és szabályozási tervezést.

Julie Godin, a GGGI Európai Irodavezetője és Szabó Kristóf, a HEPA vezérigazgatója a megállapodás aláírásakor Fotó: Ökoindustria2021 – Green Fair and Conference/facebook.com

Az ÖKOINDUSTRIA2021 első napján a GGGI a HEPA közreműködésével egy üzleti workshopot is tartott, amellyel egy, az ITM által finanszírozott bilaterális projektjét zárta le. A szerbiai Zombor városában megvalósult projekt célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a szerb városok éghajlati ellenálló képességének növelése volt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam