2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A francia nemzetgyűlés első olvasatban elfogadta a klímatörvényt

A több mint 110 órányi vitasorozat után az alsóház 332 szavazattal 77 ellenében és 145 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot, amelyet a szenátus júniusban vitat meg. „A környezetvédelmi küzdelem soha nem ér véget, de ez a törvény fordulópontot jelent” – fogalmazott a szavazást követően az ökológiai átmenetért felelős miniszter.

Csaknem három héten át tartó szenvedélyes viták után a francia nemzetgyűlés kedden első olvasatban jóváhagyta az Emmanuel Macron államfő által kezdeményezett klímavédelmi törvénytervezetet, amelyet elsősorban a baloldali pártok és a Zöldek bíráltak a szerintük túl szerény célok miatt.

A törvénytervezet az úgynevezett polgári klímakonvenció elnevezésű kezdeményezés javaslatai alapján készült. Ezek között szerepel

  • azon belföldi légi járatok megszüntetése, amelyekre a szuperexpresszek (TGV) kevesebb mint két és fél órás úttal alternatívát jelentenek;
  • az elektromos kerékpárok vásárlásához járó bónusz bevezetése;
  • a nem megfelelően szigetelt ingatlanok kiadásának 2028-tól kezdődő tilalma is.
       

A Greenpeace és a Climate Action Network (CAN) környezetvédelmi szervezetek szerint „néhány előrelépés” ellenére a törvénytervezet csak látszólagos megoldásokkal szolgál. A nemzetgyűlésben a törvénytervezetet a baloldali pártok bírálták, a jobboldali képviselők többsége pedig a büntető jellegű intézkedéseket és az adóztatásokat felróva tartózkodott a szavazáskor.

A francia kormány célja az volt, hogy megtalálja az egyensúlyt a környezetvédelmi ambíciók és társadalmi elfogadottságuk között. Az úgynevezett polgári klímakonvenció elnevezésű kezdeményezést ugyanis Emmanuel Macron a kormányellenes sárgamellényes mozgalom által felvetett problémák orvoslására hozta létre.

Neked ajánljuk
Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Az ukrajnai iskolák újjáépítésében segít az Ökumenikus Segélyszervezet Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok”
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam