2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a Mississippi-delta sorsát is megpecsételheti

Az átalakuló éghajlat hatásaival a Louisiana partvidékén élők első kézből szembesülnek. Az egyre nagyobb területeket elfoglaló víz és a gyakrabban és erőteljesebben támadó hurrikánok elől menekülve mind többen költöznek el a területről.

Az idősebb generáció, amely egész életét a delta világában töltötte, ragaszkodik az otthonához, azonban a folyamat a fiatalabb nemzedékeket már az életük újragondolására kényszerítheti – mondta el a Tagesschau riporterének Lyle Panepinto
helyi pilóta, aki a magasból saját szemével, napról napra követi a víz területfoglalását:  „1973 óta a deltavidék mocsaras területeinek mintegy 30 százalékát veszítette el”.

Az Egyesült Államok déli területein, a Mexikói-öböl szomszédságában elterülő lápvidék rendkívül értékes élőhely, ritka hal-, kétéltű- és madárpopulációkkal, amelyek a tengervíz előrenyomulásával fokozatosan visszaszorulnak.

„ Minden másfél nap egy futballpályányi mocsaras területet veszítünk el”

– hangsúlyozza Cynthia Sarthou természetvédő, ami nem csak a biológiai sokféleség csökkenése miatt fájó: a delta lakosai számára ezek a területek a viharok által keltett óriási hullámoktól való védekezésben is fontos szerepet játszanak. 

A delta apró szigetei sorra tűnnek el Fotó: shutterstock.com

Megoldást a folyópartok természetes növénytakarójának helyreállítása hozhatna, ez ugyanis elősegíthetné a Mississippi üledékének lerakódását, így a terület szép lassan újra feltöltődhetne. Louisiana vezetése eddig két ilyen projektet hívott életre, egyelőre mérsékelt eredményekkel.

A Mississippi-delta az űrből nézve Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Hongkongi értesülések szerint nem sikerült megállapodást elérni a kínai–amerikai klímaügyi tárgyalásokon Az amerikaiak többet tesznek a környezetért, de csak kevesen tudják, mi is az a szénlábnyom Az amerikai kozmetikumok tocsognak a problémás, „örök életű” vegyületekben – készül az uniós szabályozás Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: tagesschau.de
Vissza
Hírfolyam