2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas metánforrást azonosított egy műhold

Egy emissziók után kutató cég megfigyelései szerint egy bangladesi szemétlerakóból szüntelenül, elképesztő mennyiségben ömlik a metán a levegőbe.

A szakemberek becslései szerint óránként 190 ezer darab belső égésű személyautó használatából eredő károsanyag-kibocsátással egyezik meg a most megfigyelt szennyezés mértéke. Az ország környezetvédelmi minisztériuma vizsgálatot indított az ügyben – írja a Portfolio.

A Kayrros nevű adatelemző cég adatai szerint az idei évben műhold segítségével azonosított 12 legmagasabb mértékű metángáz-kibocsátása mind Bangladeshez köthető.

Az emissziók után kutató kanadai GHGSatnak műholdjai segítségével most sikerült pontosabban beazonosítania az egyik forrást, amely egy Matuail nevű szemétlerakóhoz köthető Dhaka város környékén.

A társaság becslései szerint óránként 4 ezer kilogrammnak megfelelő metán ömlik a levegőbe a szemétlerakóból. A színtelen-szagtalan metán erőteljesebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. 20 éves időtávon azonos mennyiségben akár 84-szer nagyobb melegítő hatást is képes kifejteni. A magas metánkibocsátás egyébként többnyire állattartáshoz, rizstermesztéshez, olaj- és gázipari szivárgásokhoz, valamint szemétlerakókhoz köthető.

A GHGSat vezetője, Stephane Germain szerint ez egy nagy forrás, de még mindig nem ad teljes magyarázatot a város fölött megfigyelhető nagy mennyiségű és tartós kibocsátásra, ezért folytatják a megfigyeléseiket.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam