2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gigaparkoló helyett a zöldülést választja Bécs

Felbontják és zöld területet, őstermelői piacot hoznak létre a bécsi Naschmarkt hatalmas parkolójának helyén, így szüntetve meg az osztrák főváros egyik legnagyobb hőszigetét.

A bécsi Naschmarktnál található óriási betonplacc 1972 óta parkoló. A tizenkétezer négyzetméteres terület korábban a Naschmarkt szerves része volt, majd amikor elkészült a Wien-Inzersdorfi Nagybani Piac, a kor szellemiségének megfelelően parkolót csináltak belőle. – írta meg a Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleménye alapján a Telex.

Mivel a terület kihasználtsága csupán 40 százalékos, és az óriási betonfelület nyaranta csak úgy izzik a forróságtól, a bécsi városvezetés most úgy döntött, hogy

a terület kétharmadán feltörik a betont, és helyette zöld oázist hoznak létre sok hűsítő árnyékkal.

Az átalakítás során egy fedett, de nyitott piacterületet is kialakítanak – a tervek szerint zöldtetővel és napelemekkel –, ahol helyi termelők kínálhatják majd a regionális finomságokat. A nagy népszerűségnek örvendő bolhapiac megmarad.

Az egykori parkoló funkcióváltásáról társadalmi párbeszédet kezdeményezett az osztrák főváros, ami már az indulásakor óriási érdeklődést váltott ki: egy hét alatt csaknem 2400 hozzászólás érkezett. A társadalmi párbeszéd 2021 júniusáig tart, és ennek eredményei képezik majd az európai uniós tervpályázat alapját, amelyet várhatóan 2021 őszén írnak ki.

A látványtervek szerint a jövőben az autók helyett a városlakók vehetik birtokba a területet Fotó: Stadt Wien/facebook.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam