2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fél Celsius-fokkal emelkedett az Egyesült Államok éves középhőmérséklete

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) friss jelentését kommentálva a szervezet projektmenedzsere, Michael Palecki kiemelte: noha az Észak-Dakota állambeli Fargóban például az új középhőmérséklet valamivel hidegebb a korábbinál, az Egyesült Államok több mint 90 százalékában ma már magasabb a középhőmérséklet, mint tíz évvel korábban.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) ajánlásának megfelelően a szakemberek 30 év adatai alapján számítják ki egy terület éghajlati normálértékeit. Ez a három évtized elég hosszú idő ahhoz, hogy a napi időjárási kilengések ne torzítsák a statisztikát. A NOAA tízévente aktualizálja az éghajlati normálértékeket az Egyesült Államok egészére vonatkozóan – olvasható a hivatal honlapján.

Az 1991 és 2020 közötti adatok alapján az Egyesült Államokban az éves középhőmérséklet jelenleg 11,8 Celsius-fok. Húsz évvel ezelőtt 11,3 Celsius-fok volt, amelyet az 1971 és 2000 közötti időszak alapján számoltak ki. A 20. században 11,1 Celsius-fok volt a középhőmérséklet az országban.

Az Egyesült Államok új éves átlaghőmérséklete 0,9 Celsius-fokkal melegebb az 1901 és 1930 közötti időszakra kalkulált első normálértéknél.

Az új éghajlati normálértékek szerint nem csupán melegebb, hanem az ország keleti és középső részein nedvesebb, a nyugati felén jelentősen szárazabb az időjárás, mint egy évtizeddel ezelőtt.

A szakemberek szerint a fosszilis tüzelőanyagok égetése a felelős a mutatók emelkedéséért. 

Neked ajánljuk
Az elmúlt évtized leghűvösebb éve van mögöttünk A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam