2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Biztonságos légszennyezettségi szint nem létezik”

Civil szervezetek nyílt levélben sürgetik az Európai Zöldmegállapodás és az Európai Egészségügyi Unió által megfogalmazott klímavédelmi terv összhangba hozását, mivel a légszennyezés egyszerre okoz visszafordíthatatlan éghajlati vészhelyzetet és súlyos népegészségügyi problémát.

Az Ursula von der Leyennek küldött levelet aláíró Európai Népegészségügyi Szövetség (European Public Health Alliance (EPHA) és az Európai Tüdőgyógyász Társaság (European Respiratory Society) szerint a két szervezet céljainak összehangolása segítené az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye részeként létrejött párizsi megállapodásban megfogalmazott klímavédelmi célok elérését, ugyanakkor a koronavírus által okozott pandémiából történő felépülést is – idézi a Növekedés.hu.

A levélben aláhúzták: az új tanulmányokban megjelent bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy

nem létezik olyan „biztonságos” légszennyezettségi szint, ami alatt az már nem veszélyes az emberi egészségre.

Mint ismertették, egy a Lancet Planetary Healthben ez év januárban publikált tanulmány fontos adatokat mutatott be a légszennyezés által okozott halálozásról. A több mint 1000 európai városban végzett vizsgálatok szerint megfelelő intézkedésekkel évente 124 729 szálló por és 79 235 nitrogén-dioxid által okozott halált lehetne megelőzni a vizsgálatba vont európai városokban.

A levegőminőségi szabályozásnak, a klímakatasztrófa elleni harcnak és a káros hatások enyhítésének több ágazatot is érintenie kell, például az energia, a mobilitás, a szállítás és mezőgazdaság területeit. A technológiai fejlődés ugyanis a mostaninál sokkal kisebb kibocsátást is lehetővé tenne – mutattak rá a szervezetek.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam