2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 100 éve ünnepeljük a madarak és a fák napját

Az ország legrégebbi zöld ünnepének célja a mai napig a társadalom természetvédelmi elkötelezettségének kialakítása, elmélyítése.

A madarak és fák napjának közvetlen előzménye az az 1902-es, a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme érdekében kötött párizsi egyezmény, amely után Chernel István ornitológus még abban az évben megalapította a madarak és fák napját – azonban hivatalossá Herman Ottó közbenjárásával vált 1906-ban. 

Később az esemény iskolai keretek közé került Apponyi Albert vallási és közoktatásügyi miniszter által, amelyet az elemi iskolákban minden tanévben „természetvédő” és „erkölcsnemesítő” szellemben kellett a diákoknak megünnepelniük.

A tanítók elmélyült előadást tartottak a madarak életéről, a fák fontosságáról, a természet elemi lényegéről és szerepéről.

Az I. világháború kitörésével a rendszeresen megtartott ünnepnap megszakadt, a társadalomban és az oktatási intézményekben végül alábbhagyott az ünnep jelentősége, a II. világháború kitörésével pedig ez a tendencia tovább erősödött. Sokáig nem is igen lehetett hallani erről a jeles napról (vélhetően amerikai eredete miatt sem). A rendszerváltás után ismét feléledt e jeles nap megtartása, s egy 1994-es miniszteri rendelet alapján május 10-re tették ennek ünnepét.

E több mint 100 éves időintervallum során a madarak mellett a fák is egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a jeles napon. Ez nem meglepő, hiszen a klímaváltozás elleni küzdelemhez szén-dioxid-megkötő képességükkel, nagyvárosaink levegőjének minőségéhez pedig oxigéntermelésükkel járulnak hozzá – ráadásul számos állatnak is otthont adnak.

2021-ben az év madara a cigánycsuk, az év fája pedig a lisztes berkenye (süvöltény) lett.

Cigánycsuk Fotó: Hennie Cuper/flickr.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam