2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább nőtt az erdőirtás az Amazonas brazíliai térségében

Az elmúlt öt év áprilisai közül az ideiben volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás a területen. Az adatokat két héttel azután hozták nyilvánosságra, hogy Jair Bolsonaro államfő ígéretet tett arra, kormánya nagyobb energiát és forrásokat fordít az erdőpusztítás csökkentésére.

Az erdőirtás 43 százalékkal nőtt 2020 áprilisához képest, és elérte az 581 négyzetkilométert a kormány Deter műholdas adatokra alapuló megfigyelőrendszerének előzetes adatai szerint.

Az Egyesült Államok kezdeményezésére két hete megrendezett klímacsúcson Bolsonaro hangnemet váltott az Amazonas térségének megőrzéséről, és hajlandóságának adott hangot az erdőirtás megfékezésére.

Sok bírálója azonban kétkedésének adott hangot szavai hitelességét illetően. Környezetvédelmi minisztere korábban tárgyalásokat kezdett Joe Biden amerikai elnök kormányával, és nemzetközi pénzügyi támogatást kért az erdőirtás hatékony feltartóztatásához. Egymilliárd dollárnyi külföldi támogatást kért ahhoz, hogy a brazil kormány az erdőirtást egy év alatt 30-40 százalékkal csökkenteni tudja.

Az amazóniai esőerdő már a 2018-as műholdfelvételeken is aggasztó állapotban volt Fotó: Astro_Alex/ Wikimedia Commons

2019. januári hivatalba lépése óta Bolsonaro befolyásos agrárüzleti érdekeltségek oldalára állt, támadta a környezetvédelmi aktivistákat, és külpolitikájában Donald Trump korábbi elnökhöz igazodott. Eközben a világ legnagyobb esőerdejében, az Amazonas környékén folyó erdőirtás 2008 óta a legnagyobb szintre emelkedett.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam