2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Guterres újraválasztása esetén továbbra is a klímaválság és a szegénység ellen küzdene

„Szilárd meggyőződésem, hogy történelmi fordulóponthoz érkeztünk [...], s egyesíthetjük az országokat és nemzeteket, valamint mobilizálhatjuk az egész világot egy közös ügy érdekében” – húzta alá kampánybeszédében a főtitkár New Yorkban, az ENSZ Közgyűlése előtt.

A legnagyobb globális problémákat, köztük a klímaválságot, a szegénységet és az egyenlőtlenséget venné célba, ha újra megválasztanák az ENSZ élére – közölte pénteken António Guterres, a világszervezet főtitkára.

A tisztségviselő szerint a jelen legnagyobb feladatai között a klímaválság, illetve a szegénység és az egyenlőtlenség elleni küzdelem szerepel. Elmondta: egyik szívügye a nők hátrányos helyzetének felszámolása. Emellett óva intett egy új hidegháborútól, tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban fokozódott a feszültség Kína és az Egyesült Államok között.

New York-i diplomáciai körök nagyon valószínűnek tartják Guterres újraválasztását. Bár többen mutattak érdeklődést a tisztségre, eddig egyiküket sem jelölték hivatalosan.

A 72 éves Guterres 2017 óta áll az ENSZ élén Fotó: Fotó: Kuhlmann/Wikimedia Commons

Guterresnek azért is jók az esélyei, mert bírja az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja – azaz az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, illetve Franciaország – támogatását. Az új mandátum 2022. január 1-jén kezdődik, és öt évre szól.

Neked ajánljuk
Oroszország szerint a klímaváltozás nem fenyegeti a nemzetközi békét A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink Látványos vízi városrésszel alkalmazkodik a klímaváltozáshoz Amszterdam Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam