2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európának nem kéne az amerikai klímavédelem beindulására várnia

Európának meg  kellene értenie, hogy az amerikai elnökök jönnek-mennek, és így a hosszabb távú kihívások terén nem elég egyszerűen követni Washingtont – hangsúlyozza Susi Dennison, a Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) vezető kutatója, az ECFR 'European Power' programjának igazgatója. 

Mint a szerző Portfolion közölt véleménycikkében rámutatott, május végére már zajlik is egy európai klímacsúcs előkészítése, amelyre – megítélése szerint – igen nagy szükség is van.

A két hete bemutatott „Europe’s Green Moment: How to meet the Climate challenge” („Európa zöld pillanata: miként lehet kezelni a klímaváltozás kihívását”) című jelentés ugyanis rámutatott: sok országban komoly gondot jelent, hogy miként kezeljék a Zöldmegállapodás geopolitikai dimenzióit, és különösen azokat a terveket, amelyek a karbonvám kialakítására vonatkoznak.

Az adott országon belüli lobbierők karbonvámmal szembeni szkepticizmusa arra késztet néhány EU-tagállamot, hogy erőteljesen lépjenek fel ezzel a tervezett intézkedéssel szemben az Európai Tanácsban

– mutatott rá Dennison. Ezek gyakran kisebb EU-gazdaságok, amelyek az exporttól való erőteljes függésük miatt tartanak attól, hogy harmadik országok ellenintézkedéseket fognak bevezetni a karbonvám kivetése miatt. A karbonvám kritikusai szerint az eszköz veszélyeztethetné az Egyesült Államokkal éppen javuló viszont, Indiával ugyanakkor a vakcinagyártás miatt nem húznának ujjat.

Ugyanakkor, mivel az EU az üvegházhatású gázok kevesebb mint 10 százalékáért felelős, „a Zöldmegállapodásnak csak korlátozott hatása lesz olyan intézkedések nélkül, amelyek meggyőznék a többi országot a karbonfelhasználású gazdaságról való átállás szükségességéről” – érvel a kutató.

Ezért szükség van a Zöld Megállapodás geopolitikai következményeinek kezelésére szolgáló hatékony külpolitikai stratégiára. Így kerülhetik el az európai vezetők, hogy a gazdasági következményekkel kapcsolatos aggodalom meggyengítse klímavédelmi törekvéseiket, ami az ügyben erős elkötelezettséget mutató európai közvélemény csalódását vonná maga után.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam