2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét

Az Európai Bizottság elfogadta „A levegőre, a vízre és a talajra vonatkozó szennyezőanyag-mentességről” szóló uniós cselekvési tervet, amely az európai zöldmegállapodás egyik kulcsfontosságú vállalására vonatkozik. Ez az idei uniós Zöld Hét fő témája is.

A cselekvési terv integrált jövőképet vázol fel 2050-re: egy olyan világot, amelyben olyan alacsony szintű a szennyezés, hogy már nem károsítja az emberi egészséget és a természetes ökoszisztémákat. 

A terv az összes érintett uniós szakpolitikát összekapcsolja a szennyezés kezelése és megelőzése érdekében, különösen kiemelve azt, hogy miként lehet digitális megoldásokat alkalmazni a szennyezés kezelésére.

„A zöldmegállapodás célja, hogy mindenki számára egészségessé tegyük bolygónkat. Ahhoz, hogy toxikus anyagoktól mentes környezetet biztosíthassunk az emberek és a bolygó számára, most kell cselekednünk. Erre irányuló munkánk vezérfonala ez a terv. Máris léteznek új zöldtechnológiák, amelyek segíthetnek a szennyezés csökkentésében, és új üzleti lehetőségeket kínálnak” – mutatott rá Frans Timmermans, a bizottság európai zöldmegállapodásért felelős ügyvezető alelnöke.

A cselekvési tervben meghatározott célok között szerepel:

  • a levegőminőség oly mértékű javítása, hogy a légszennyezés okozta korai elhalálozások száma 55%-kal csökkenjen, illetve 25%-kal kevesebb uniós ökoszisztéma esetében veszélyeztesse a biológiai sokféleséget.
  • a vízminőség javítása a hulladék mennyiségének, a tengerbe jutó műanyaghulladék mennyiségének és a környezetbe jutó mikroműanyagok mennyiségének csökkentése révén;
  • a talajminőség javítása a tápanyagveszteség és a vegyi növényvédő szerek használatának 50%-os csökkentése révén;
  • 30%-kal csökkenjen azok aránya, akik tartósan szenvednek a közlekedésnek tulajdonítható zajtól;
  • a keletkező hulladék mennyisége jelentősen, a települési maradékhulladék mennyisége 50%-kal csökkenjen.
Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Így igyekeznek alkalmazkodni a part menti közösségek Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: europa.eu
Vissza
Hírfolyam