2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy év alatt tizedével csökkent az EU szén-dioxid-kibocsátása

Miközben Spanyolországnak sikerült 16 százalékos csökkenést produkálnia, és az uniós karbonszennyezés negyedét produkáló németeknél is majdnem 9 százalékos volt a mínusz, Magyarországon ennek csak a töredékét mérték.

A fosszilis tüzelőanyagok – mint az olaj, a szén és a földgáz – égetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás egy év alatt, tavaly a tizedével csökkent az Európai Unióban. A hírt az Eurostat adta közre azzal, hogy szinte minden tagállamban esett ezen tüzelőanyagok használata – idézi a Napi.hu.

A svéd adatok felülvizsgálata miatt az uniós összeérték még módosulhat, de a most közzétett adatok szerint az EU minden tagállamában csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

A legnagyobb arányban Görögországban (18,7 százalék), Észtországban (18,1 százalék), Luxemburgban (17,9 százalék), Spanyolországban (16,2 százalék) és Dániában (14,8 százalék) regisztráltak visszaesést.

Ám az is sokat jelent, hogy az EU legnagyobb szén-dioxid-kibocsátói is hozták az átlag körüli eredményt. A kibocsátások 10,8 százalékáért felelős franciák és olaszok (11,7 százalék) már az uniós átlag feletti, több mint 11 százalékos csökkentést értek el.

Magyarország 1,7 százalékos csökkenésével csak a rangsor másik végére fért fel. A velünk egy kibocsátási súlycsoportba sorolható Románia, Szlovákia, Bulgária és Portugália nálunk lényegesen erősebb teljesítményre volt képes. Románia majdnem 5, Szlovákia 8, Bulgária és Portugália pedig 15 százalékot meghaladó mértékben tudott csökkenteni.

Mindez olyan közegben történt, amelyre nem a Covid–19 miatt visszaesett energiafogyasztás volt csupán jellemző, hanem az is, hogy az áramtermelésben 80 terawattórával (TWh) több megújuló energiaforrás került, az energia-összetételben pedig a szén- és az olajfelhasználás is csökkent.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam