2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímabarát település díjat kapott Szeged

A Klímabarát Települések Szövetsége által tavaly meghirdetett pályázaton Szeged – Kaposvárral holtversenyben – első helyezést ért el a megyei jogú városok kategóriában, és elnyerte a Klímabarát település címet.

A város MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a díjat szerdán adták át a szövetség vezetői – Kovács Lajos elnök és Teveli-Horváth Dorottya szakmai vezető – Nagy Sándor (Momentum) városfejlesztési alpolgármesternek és Mihálik Edvin (Momentum) Zöld Város programért felelős tanácsnoknak.

Szeged vállalásai között szerepel, hogy a 2008-as bázisévhez viszonyítva 2030-ra 40 százalékkal mérsékli a károsanyag-kibocsátását.

Ennek érdekében zajlik az a 22 milliárd forintos program, amelyben a szegedi távfűtési rendszert állítják át geotermikus energiára. Ezzel Reykjavík után Szegeden jön létre Európa második legnagyobb zöld távhőszolgáltató rendszere.

Fotó: pixabay.com

Szegeden két évtizede zajlanak jelentős – összességében több tízmilliárd forint költségű – környezetvédelmi beruházások, amelyek sorából kiemelkedik a lakótelepi panelrekonstrukció. Ennek nyomán a szegedi panellakások háromnegyede újult meg, és csökkent ingatlanonként 40 százalékkal az energiafelhasználásuk.

A nagy költségigényű programok sorába tartozik a villamos nagyprojekt is, amely teljesen új lendületet és pályát adott a szegedi elektromos közösségi közlekedésnek.

2018 óta több mint tíz kilométer kerékpárút és kerékpársáv épült a városban: a folyamatosan bővülő kerékpáros infrastruktúrának köszönhetően már majdnem minden ötödik helyváltoztatás kerékpárral történik.

Az önkormányzat klímavédelmi megfontolásból valamennyi intézmény felújításánál érvényesítette és érvényesíti az energiahatékonysági szempontokat, és a település fásítása is folyamatos. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam