2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sztratoszférára is hat a klímaváltozás

A nyolcvanas évek óta 400 méterrel csökkent a sztratoszféra magassága – mintegy egy százalékát már elvesztette –, de a kutatók csak most ismerték fel, hogy a folyamat kapcsolatban áll a klímaváltozással.

A jelenséget idáig többnyire az ózon csökkenésére vezették vissza. A Nap ultraibolya sugárzását elnyelő ózonréteg a sztratoszférában található – ha kevesebb ózon van, a sztratoszféra kevesebb hőt nyel el, az alacsonyabb hőmérséklet pedig térfogatcsökkenéssel jár – ismertette a korábbi elméletet a Telex.

Azonban a nyolcvanas évek végén megkötött nemzetközi ózonegyezmények sikerei ellenére a sztratoszféra vékonyodása nem állt meg. Az ok egyszerű: egy friss kutatás szerint a sztratoszféra vékonyodása az ember által előidézett üvegházhatással függ össze.

Az problémás gázok a légkör alsóbb rétegeiben, a troposzférában fejtik ki melegítő hatásukat, a kitáguló troposzféra azonban megvastagodik, és elfoglalja a sztratoszféra alsó részét.

Az új, műholdképek és klímamodellek számításain alapuló vizsgálat szerint ennek köszönhető a sztratoszféra vékonyodása.

A sztratoszféra nagyjából 20 kilométerrel a földfelszín felett kezdődik, és körülbelül 60 kilométeres magasságig tart Fotó: pixabay.com

A sztratoszféra fogyásának gyakorlati következményei is vannak: befolyásolja a műholdpályákat, a rádióhullámok terjedését és a GPS-es helymeghatározás pontosságát is. De egyben azt is jelzi, hogy a klímaváltozás bolygószintű hatásai annál is tovább terjednek, mint idáig gondoltuk.

Neked ajánljuk
Az aeroszolok megbonyolíthatják a klímavédelmi célok elérését? A mohák és a zuzmók apró méretüket meghazudtoló szerepet játszhatnak a légkör alakításában 17 és fél percen át 70 millió Celsius-fokon működött a kínaiak fúziós reaktora A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam