2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sztratoszférára is hat a klímaváltozás

A nyolcvanas évek óta 400 méterrel csökkent a sztratoszféra magassága – mintegy egy százalékát már elvesztette –, de a kutatók csak most ismerték fel, hogy a folyamat kapcsolatban áll a klímaváltozással.

A jelenséget idáig többnyire az ózon csökkenésére vezették vissza. A Nap ultraibolya sugárzását elnyelő ózonréteg a sztratoszférában található – ha kevesebb ózon van, a sztratoszféra kevesebb hőt nyel el, az alacsonyabb hőmérséklet pedig térfogatcsökkenéssel jár – ismertette a korábbi elméletet a Telex.

Azonban a nyolcvanas évek végén megkötött nemzetközi ózonegyezmények sikerei ellenére a sztratoszféra vékonyodása nem állt meg. Az ok egyszerű: egy friss kutatás szerint a sztratoszféra vékonyodása az ember által előidézett üvegházhatással függ össze.

Az problémás gázok a légkör alsóbb rétegeiben, a troposzférában fejtik ki melegítő hatásukat, a kitáguló troposzféra azonban megvastagodik, és elfoglalja a sztratoszféra alsó részét.

Az új, műholdképek és klímamodellek számításain alapuló vizsgálat szerint ennek köszönhető a sztratoszféra vékonyodása.

A sztratoszféra nagyjából 20 kilométerrel a földfelszín felett kezdődik, és körülbelül 60 kilométeres magasságig tart Fotó: pixabay.com

A sztratoszféra fogyásának gyakorlati következményei is vannak: befolyásolja a műholdpályákat, a rádióhullámok terjedését és a GPS-es helymeghatározás pontosságát is. De egyben azt is jelzi, hogy a klímaváltozás bolygószintű hatásai annál is tovább terjednek, mint idáig gondoltuk.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam