2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az eddig véltnél jóval hidegebb volt az utolsó jégkorszak

A mai átlaghőmérsékletnél 6 Celsius-fokkal volt hűvösebb az utolsó jégkorszak a Nature című tudományos lapban megjelent friss tanulmány szerint.

A svájci, német és amerikai kutatók ősi talajvíz vizsgálatával jutottak erre a következtetésre. Az abban oldott, kémiailag nyugalmi állapotban lévő nemesgázok elemzéséből kiderül, milyen hőmérsékletek uralkodtak, amikor a víz a talajba szivárgott.

A világ minden tájáról származó, már meglévő adatokat, illetve újonnan vett talajvízminták adatait elemezték ki szisztematikusan, világszintű sztenderdek alapján. Relatív kormeghatározási módszerekkel létrehoztak egy hőmérsékleti görbét. A legalacsonyabb értéke az utolsó jégkorszak, az utolsó glaciális maximum (LGM) csúcspontjának felel meg.

Eszerint a globális átlaghőmérséklet hat Celsius-fokkal alacsonyabb volt a mainál, tehát 14 Celsius-helyett 8 Celsius-fok volt.

Eddig a tudósok úgy vélték, a hőmérséklet csak 3-5 Celsius-fokkal lehetett alacsonyabb. Az eredmények új, fosszilis tengeri planktonokon végzett értékelésekkel is egybevágnak. Ezek abból indulnak ki, hogy a klíma érzékenyebb a légkörben lévő szén-dioxidra, mint ahogyan azt korábbi tanulmányok feltételezték.

Ez nem jó hír a jövőbeli globális felmelegedés szempontjából. A Föld ugyanis eszerint az eddigi becslésekhez képest erőteljesebben felmelegedhet – mondta Werner Aeschbach, a Heidelbergi Egyetem környezetfizikusa.

A vizsgálatot, amelyben az Eawag vízkutató intézet is részt vett, az amerikai Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa, Alan Seltzer vezette.

Neked ajánljuk
Új hazai mérőállomás segíti a kutatókat a szén-dioxid körforgásának pontosabb megértésében A klímaváltozás hatására gyengébb El Niño és La Niña időjárási ciklusokra számíthatunk Sok objektív bizonyíték van az emberi idegrendszer és a galaxis közötti hasonlóságra Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam