2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Négy év csúszással megjelent az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal legfrissebb klímajelentése

A Klímaváltozási mutatók című jelentés azt mutatja be, hogy milyen mértékben zsugorodnak a gleccserek, emelkedik a tengerszint és fokozódnak az áradások. 

Az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) közzétette az éghajlatváltozásról szóló új jelentését, amelyet a Trump-féle Fehér Ház 2017 óta késleltetett. Az összeállításához több tucat amerikai ügynökség adatait vették figyelembe, és bemutatják, hogy a klímaváltozás máris milyen károkat okozott. A jelentés szerint ezeket a hatásokat az amerikaiak „egyre nagyobb rendszerességgel” érzik.

Az emberiség éghajlatváltozásban betöltött szerepét mérő mutatókat Donald Trump korábbi elnök alatt nem frissítették, míg elődje, Barack Obama idején rendszeresen frissítették a klímaváltozással kapcsolatos mutatókat tartalmazó honlapot. 

„Az éghajlatváltozás elleni küzdelem nem választható. Az EPA-nál ez alapvető fontosságú. Sürgősen lépni fogunk, mert tudjuk, mi forog kockán”

– fogalmazott Michael Regan, az EPA adminisztrátora a felmérés újraindítását bejelentő nyilatkozatában.

A friss jelentés rámutat, hogy

  • A part menti áradások egyre gyakoribbá válnak: a vizsgált városokban ötször gyakoribbak az áradások, mint az 1950-es években.
  • Az Északi-sarkvidék tengeri jege vékonyodik, és minden nyáron egyre kisebb a minimális kiterjedése. 2020 szeptemberében volt a valaha mért második legkisebb az északi-sarkvidéki tengeri jég kiterjedése.
  • Az óceánok hőmérséklete is rekordot döntött 2020-ban, és a víz savasabbá vált az elmúlt évtizedben.
  • Az erdőtűzszezon és a pollenszezon is korábban kezdődik és tovább tart.
  • A hőhullámok körülbelül háromszor gyakrabban fordulnak elő, mint az 1960-as években.
  • A nyári energiafelhasználás mennyisége 1973 óta csaknem megduplázódott.
  • A Lyme-kór előfordulása 1991 óta csaknem megduplázódott. A kullancsok olyan régiókban, például Kanada egyes részein is megjelentek, ahol korábban nem tudták túlélni a hideget.
Fotó: NRDC pix/flickr.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam