2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaperek vagy a zöld innováció visz közelebb a megoldáshoz?

Az ENSZ szerte a világban legalább 1550 klímapert tart számon, amelyek a kormányok hatékonyabb klímavédelmi fellépését szeretnék kikényszeríteni. De Bjørn Lomborg, a Copenhagen Consensus elnöke szerint ez nem csak a demokráciának árt, a klímavédelem szempontjából sem kifizetődő eszköz.

A Stanfordi Egyetem Hoover Intézetének vendégkutatója a Portfolión közölt véleménycikkében rámutat: az államok klímavédelmi intézkedései változatlanul döcögősen fogalmazódnak meg és kerülnek végrehajtásra, amit elsősorban a társadalmak áldozatkészségének alacsony szintje magyaráz.

„A klímaváltozással kapcsolatos súlyos aggodalmak ellenére a választópolgárok nem kívánnak ezermilliárdokat költeni az emisszió jelentős csökkentésére” – mutat rá Bjørn Lomborg.

„Emiatt a klímavédelmi mozgalmak egyre inkább új stratégiát választanak: bíróságokon keresztül erőszakolják ki a klímavédelmi intézkedéseket.”

A klímavédők nyertes bírósági perei azonban Lomborg szerint kikerülhetik a politikai folyamatokat, és erősebb klímavédelmi intézkedéseket erőszakolhatnak ki, mint ahogy azt amúgy a kormányok tennék. Ez a szakértő megítélésében nem csak azért veszélyes, mert precedenst teremthet, és a demokráciákban megszokott érdekérvényesítési utak helyett más ügyeket is a bíróságok felé terelhet, hanem mert a költséges megoldások kikényszerítésével a szegénységet is konzerválja.

Az így kikényszerített, drága és kevéssé hatékony intézkedések helyett Lomborg szerint az emisszió csökkentéséhez „a kiadásainkat a zöld innovációba történő még több befektetés irányába kell átcsoportosítanunk. Ha az innovációk révén a jövő zöldenergiája olcsóbb lesz, mint a fosszilis energiaforrások, akkor mindenki át fog állni a zöldenergiára” – érvel. Megítélése szerint ráadásul a zöld kutatás-fejlesztésbe történő befektetés olcsóbb, így a választópolgárok számára is jóval elfogadhatóbb és a szegények számára sem hátrányos megoldást jelent.

Neked ajánljuk
A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Látványos vízi városrésszel alkalmazkodik a klímaváltozáshoz Amszterdam A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam