2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tömegeket tett földönfutóvá a klímaváltozás

Az elmúlt évben rendkívül sokan kényszerültek rá, hogy természeti katasztrófák miatt hagyják el otthonukat.

A Norwegian Refugee Council’s Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) adatai alapján tavaly több kényszerű lakhelyelhagyás következett be természeti katasztrófák miatt, mint háborús okokból. 55 millió fővel rekordot döntött a hazájukon belül menekülésre kényszerülők száma is.

Háromszor annyi, összesen 30 millió kikényszerített költözés esetében állt a háttérben valamilyen időjárási katasztrófa – óriási vihar, áradás vagy erdőtűz –, mint ahányszor fegyveres konfliktus vezetett a meneküléshez. 

A magas számot az magyarázza, hogy az időjárással összefüggő okok miatt menekülőknek sokszor többször is útra kellett kelniük. A legtöbben, 1,1 millióan Afganisztánon belül kényszerültek menekülésre természeti katasztrófák miatt. Indiában 929 ezer, Pakisztánban 806 ezer felnőttnek, gyermeknek és idősnek jutott ez a sors. 

Szemben a természeti katasztrófákkal, amelyek elmúltával az emberek visszatérnek szűkebb hazájukba, a háborús konfliktusok elől menekülők tartósan elszakadnak otthonuktól. Az IDMC becslése szerint az ilyen sorsú emberek száma 48 millió lehetett 2020-ban a világon, míg a természeti csapások miatt hétmillióan kényszerültek tartósan elhagyni otthonukat – de ezt a becslést a megfelelő adatok hiánya miatt óvatosan kell kezelni.

A túlzsúfolt  menekülttábor mellett sátrazó család tüzelőt gyűjt a sivatagban Fotó: Andy Hall/Oxfam/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Nem csak az erdőségekre kell jobban figyelnünk, ha féken akarjuk tartani a klímaváltozást Szokatlanul nagy az ózonlyuk idén Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam