2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az északi sarkkörön máris 30 fok fölött van a hőmérséklet

Az ezeken a szélességi fokokon ebben a hónapban tapasztalt hőség egybevág a klímakutatók előrejelzéseivel, és várhatóan egyre nagyobb gyakorisággal fordul majd elő.

Bár még be sem köszöntött a nyár, Kanadában, Oroszországban és Kelet-Skandináviában több helyen máris 30 °C fölötti hőmérsékletet mértek – írja a 444.hu.

Oroszországban múlt hét óta szokatlan hőség van. Csütörtökön Narjan-Marban, a Jeges-tenger közelében 31 °C-ot mértek, számos nyugat-oroszországi helyen egymás után dőltek meg a legmelegebb májusi nap rekordjai. De Moszkvában is több mint 100 éves rekordok dőltek meg, hétfőn 30,2 fok, kedden 29,2 fok volt.

Az ilyenkor szokásos hőmérsékletnél ez jóval több, a hatóságok még figyelmeztetést is kiadtak a hőség miatt.

Az orosz határhoz közeli finn faluban, Ilomantsiban is 30,7 fok volt. Ez a második alkalom, amikor az évnek ebben a szakában ilyen magas hőmérsékletet mérnek.

Eközben Kanadában is szokatlanul meleg és száraz idő van: Saskatchewan, Manitoba és Ontario államban erdő- és bozóttüzek csaptak fel, ami miatt számos helyen evakuálni kellett az embereket. Hétfőn csak Saskatchewanban 20 helyszínen dőlt meg a melegrekord.

A felkelő nap Saskatchewanban Fotó: pxhere.com

Alig egy éve Szibériában a hőmérséklet elérte a 38 °C-ot, ami az északi sarkkörön valaha mért legmagasabb érték volt. A meleg miatt a bozóttüzek is erősebbek voltak.

Szibériában, Alaszkában és Kanadában a hőség és szárazság miatt pedig egyre gyakoribbak az úgynevezett „zombitüzek”, vagyis az áttelelő tüzek. Ilyenkor a tűz nem alszik ki, hanem télen a talajban parázslik, majd tavasszal újra lángra lobban. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam