2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Művészettörténeti jelentőségű kincseket is fenyeget a klímaváltozás

A globális felmelegedés következtében több tízezer éves falfestmények, köztük egy nemrégiben felfedezett, egyedülálló jelentőségű festmény léte is veszélybe került.

Ijesztő sebességgel romlik annak a történelmi jelentőségű indonéz falfestménynek az állapota, amelyet januárban találtak Celebesz szigetén – számolt be a BBC alapján a Index.

A celebeszi disznó sötétvörös pigmenttel festett 45 ezer éves életnagyságú képe egy narratív jelenet része lehet, és a Leang Tedongnge-barlangban található. A festményt a világ legidősebb – állatot ábrázoló – képeként tartják számon.

A hőmérséklet növekedésével a régió egyéb barlangmotívumai – vadászjeleneteket és természetfeletti lényeket ábrázoló alakok – szintén egyre gyorsabban omladoznak.

A legrégibb állatábrázolás Forrás: Griffith University/youtube.com

A Scientific Reportsban publikált tanulmányukban ausztrál és indonéz kutatók csoportja arra jutott, hogy a megemelkedett hőmérséklet és a szélsőséges időjárási viszonyok (például az egymást követő száraz napok és erőteljes monszunok) felgyorsították a sók képződését az említett barlangrendszerekben. A sókristályok a hőmérséklet-ingadozással arányosan duzzadnak és zsugorodnak.

Ezek a képződmények, amelyek a sziklafestményeken és azok alatt nőnek, a képek egyes részeinek a barlang faláról történő leválását okozzák.

Egy indonéz barlangrajzkutató, Adhi Agus Oktaviana elmondta: minél több felbecsülhetetlen értékű festményt szeretnének találni, még mielőtt azok teljesen leválnának a falakról. „Több mint 300 barlangfestményt találtunk Celebesz déli részén. A kutatás folyamatosan zajlik, és még mindig egyre több képet fedezünk fel. Majdnem az összes nyilvántartott festmény a teljes megsemmisülés felé halad. Versenyt futunk az idővel.”

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam