2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindenkit a teremtett világ, a Föld egészségének helyreállítására hív Ferenc pápa

„Nagy a felelősségünk, különösen a jövőbeni generációk felé. Milyen világot akarunk hátrahagyni gyerekeink és fiataljaink számára? Az egoizmusunk, a közönyünk és felelőtlenségünk veszélyezteti az ő jövőjüket!” – fogalmazott videóüzenetében a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa egy olyan, többéves programon alapuló platform elindítása alkalmából tett közzé videóüzenetet, amelynek célja bevonni az egész katolikus világot egy ökológiai átalakítási folyamatba, amelyet a katolikus egyházfőnek a teremtés védelméről is szóló Áldott légy (Laudato si') nevű 2015-ös enciklikája ihletett.

„A nekünk otthont adó ház régóta szenved a sebektől, amelyeket ragadozó hozzáállásunkkal ejtettünk, amely hozzáállás miatt a bolygó és forrásai tulajdonosainak képzeljük magunkat, s amely miatt felhatalmazva érezzük magunkat, hogy felelőtlenül bánjunk a javakkal, amelyeket Isten adott nekünk” – hangsúlyozta a pápa.

„Ezek a sebek drámai módon meglátszanak a példa nélküli ökológiai válságban, amely a földet, a levegőt, a vizet és általában az ökoszisztémát sújtja, amelyben az emberek élnek”

– fogalmazott. A pápa felszólított arra, hogy „öleljünk magunkhoz egy új ökológiai megközelítést, amely átalakítja annak módját, miként a világon élünk, ezen belül életmódunkat, kapcsolatunkat a Föld forrásaival, és általában látásmódunkat, amellyel az emberi létre és arra tekintünk, hogy miként éljük az életünket”.

A szerves humánökológia, amely nemcsak a környezetvédelmi ügyeket, hanem az embert is magában foglalja összességében, lehet képes arra ismét, hogy meghallja a szegények jajkiáltásait, és élesztőnek szolgáljon egy új társadalom számára – hangsúlyozta.

A pápa szerint van remény: „a saját kultúránkkal és tapasztalatunkkal, valamint saját kezdeményezéseinkkel és kapacitásainkkal mindnyájan hozzájárulhatunk ahhoz, hogy földanyánk visszanyerje eredeti szépségét, és a teremtés ismét Isten terve szerint ragyogjon”.

Ferenc pápa Fotó: Long Thiên/flickr.com/CC BY
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam