2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé

A kormány klímastartégiája és akciótervei teljes összhangban vannak Brüsszel elvárásaival – jelentette ki Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a belga fővárosban tett szakmai látogatásán.

Az államtitkár egyeztetéseket folytatott brüsszeli székhelyű érdekvédelmi szervezetekkel és Kadri Simson energiaügyekért felelős biztossal, akivel áttekintették a hagyományos energiapolitikai kérdéseket, illetve arról is tárgyaltak, hogyan lehetne a megújuló energia magyarországi elterjedtségét növelni.

Emellett Steiner Attila a fenntartható zöldtechnológiák finanszírozásáról egyeztetett az elektromos autók uniós ernyőszervezetének, az atomenergia érdekvédelmi, illetve az unió legnagyobb munkaadói egyesületének (BusinessEurope) képviselőivel.

Az államtitkár szerint a találkozók megerősítették, hogy Magyarország jó irányban indult el és halad a klímasemlegesség elérése felé.

Steiner Attila emlékeztetett, hogy Magyarország az 1990-es referenciaértékhez képest 32 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását, ezzel a kilencedik legjobb helyet érve el az EU-ban.

Ugyanakkor aláhúzta, hogy az EU nagy reformra készül a klímaszabályozás kapcsán, és Magyarország szempontjából az a legfontosabb, hogy a zöldátmenet költségeit továbbra is a legerősebben szennyező nagyvállalatok állják, és ne a polgárok. „Nagy terhet jelentene az állampolgárok számára, ha például a lakóházak kibocsátását is bevonnák a kibocsátáskereskedelmi rendszerbe, ezt mindenképpen el akarjuk kerülni” – hangsúlyozta az államtitkár.

Napelempark Csurgó határában Fotó: MTI/Varga György
Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam